Barcelona
Societat Mobilitat 29/12/2021

Els sindicats de TMB esclaten contra "l'escarni" al conductor acusat de no deixar baixar dues noies

El comitè d'empresa demana a Laia Bonet, presidenta de l'empresa, que demani disculpes públiques i que s'investiguin els fets "de forma imparcial"

ARA
2 min
Un autobús de TMB, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa denúncia d'una mare que dilluns va explicar a les xarxes socials que el conductor d'un autobús de Barcelona s'hauria negat a deixar baixar del vehicle les seves filles de 12 i 18 anys i les hauria retingut fins al final de la línia portarà cua. Després que Transports Metropolitans de Barcelona assegurés que obria una investigació i que la regidora de Mobilitat de la ciutat, Laia Bonet, afegís que no permetrien que "un fet similar tornés a passar al transport públic de la ciutat", el comitè d'empresa del bus ja ha esclatat contra les paraules de Bonet, que també és la presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona. En un comunicat, l'acusen de sumar-se a "l'escarni públic" contra el conductor en lloc d'investigar els fets "de forma imparcial".

El comitè es mostra indignat per les "acusacions infundades" contra el conductor de la línia H16 que després de la denúncia pública de la família ha defensat que les noies no van demanar bé la parada, i que van baixar del bus a la parada següent. Al text també s'afirma que la "repercussió mediàtica" del cas ha deixat el col·lectiu de conductors "exposat i desprotegit" davant l'opinió pública i "sense el suport" de la direcció de la companyia.

Per això, exigeixen a Bonet que demani "disculpes públiques" a través dels mitjans de comunicació, i que doni "suport ferm" al col·lectiu per "reparar els danys" a la plantilla. Al mateix text, el comitè critica l'estratègia comunicativa de l'empresa d'atendre "reclamacions directes sobre els conductors" a través de les xarxes socials, un fet que, a parer de l'ens, els exposa "públicament" i "sense proves" com, afirma, "ha passat en aquesta ocasió". Defensen que "no s'han d'atendre reclamacions sobre la plantilla en cap xarxa social, sinó pels canals oficials reconeguts".

Finalment, el comitè d'empresa de Transports Metropolitans de Barcelona dona suport al treballador i a la resta de la plantilla que "alguna vegada ha suportat el constant escarni mediàtic", i ha exigit a l'empresa que "comenci a depurar responsabilitats jurídicament". Aquest matí ja s'havia fet públic el malestar de la secció sindical de Transports de Barcelona CGT Bus per la gestió de la situació que està fent TMB. El sindicat acusa l'empresa "de mentir a una mare enfadada, responent a la seva queixa amb evasives" i considera que hauria d'haver-li respost que havia localitzat el conductor i explicar-li els fets.

"És comprensible que per qualsevol motiu a una persona li passi per alt demanar parada, però aquesta distracció no pot significar carregar contra la persona que està exercint la seva feina tal com se li exigeix. I molt menys que se l'acabi acusant de delictes gravíssims", defensa. També ha retret a la presidenta de TMB que no donés "una explicació coherent i real".

La plantilla ha deixat de cobrar 25 milions els últims 18 anys per un error comptable

TMB admet que la plantilla de bus ha deixat de cobrar 25 milions els últims 18 anys per un error comptable, com ha avançat Tot Barcelona. L'empresa diu que el cas s'ha estat estudiant "a partir d'un avís" i s'ha arribat a la conclusió que hi ha hagut un càlcul erroni que ningú havia detectat. L'empresa ha comunicat als sindicats que durant el 2022 retornarà la quantitat a què obliga la llei, la corresponent als últims 12 mesos, 1,7 milions d'euros segons la taula que la mateixa firma ha fet arribar als sindicats. UGT ha fet pública la taula a les xarxes socials i ha anunciat que no està conforme amb la decisió de TMB, i que reclamarà tots els endarreriments.

stats