Recerca

El món de la recerca demana més inversió: "Faríem miracles socials"

Clotet i Torras, guanyadors del Premi Nacional de Recerca, reclamen "ajuda" al Govern per provar noves línies d'investigació

3 min
La matemàtica Carme Torras i el doctor Bonaventura Clotet durant l'entrega dels Premis Nacionals de Recerca 2020

BarcelonaLes proclames en favor d'invertir més diners en recerca han sigut protagonistes de l'acte solemne d'entrega del Premi Nacional de Recerca 2020, que s'ha celebrat aquest dimarts al vespre al Teatre Nacional de Catalunya. Els guardons han distingit el metge i infectòleg Bonaventura Clotet i la matemàtica especialista en intel·ligència artificial (IA) Carme Torras, per les seves investigacions sobre el virus del VIH i les aplicacions de la robòtica, respectivament, que són un reconeixement no només a la ciència sinó, sobretot, al seu impacte i capacitat de transformació social. Perquè aquest impacte creixi encara més es necessita més inversió, han dit els guanyadors.

“Ajudeu-nos”, ha dit directament el doctor Clotet als membres del govern presents a l’acte. Al recollir el premi, l’infectòleg i director de l’IrsiCaixa –premiat per la seva tasca, d’abast internacional, durant més de quaranta anys en el camp del VIH i les malalties relacionades– ha destacat la necessitat d’un finançament que sigui, sobretot, ràpid. “Necessitem el que se’n diu diner-llavor. Al país hi ha molt talent i moltes idees, sovint bones, però cal provar-les per veure si permeten o no desenvolupar una línia prometedora de recerca”, ha explicat Clotet.

Al seu torn, la matemàtica Carme Torras, distingida per la seva investigació sobre la robòtica assistencial, és a dir, la que ajuda les persones, ha sigut clara: “Si ens augmentessin una mica el finançament, faríem miracles socials”, ha dit Torres, que ha arrancat els aplaudiments dels assistents. Aquesta matemàtica, molt implicada també en la promoció de l’ètica en la robòtica, ha volgut remarcar la necessitat d'acostar la tecnologia a tothom. “Alguns vivim en un món tecnològic de fantasia, mentre que d’altres no tenen ni accés al més bàsic”, ha lamentat Torras. Els premiats amb la categoria estrella d'aquests guardons han destacat la influència que han tingut els seus pares en la seva vocació i han reconegut com el seu entorn privilegiat els ha permès fer créixer la seva curiositat, avançar en els estudis i dedicar-se a la recerca.

Premis a la recerca en miniòrgans

La gala d’avui també ha servit per entregar els premis de la categoria Talent Jove a la doctora Núria Montserrat, especialista en l’estudi sobre com es formen i emmalalteixen els òrgans, i les categories de mecenatge a la Fundació Víctor Grífols i Lucas; comunicació a la revista de divulgació científica Mètode; partenariat publicoprivat a B.Braun Surgical SAU, i creació d’empresa de base científica al Centre de Regulació Genòmica.

La gala d’entrega, dirigida pel Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), ha estat, a més, marcada pel retorn de la presencialitat després de la pandèmia. Un retorn a la normalitat que tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, han subratllat que s’ha aconseguit precisament gràcies a la recerca i als investigadors. De fet, el guardó –dotat amb un valor de 40.000 euros– distingeix els experts que han contribuït de manera rellevant a l’avenç d’una disciplina científica, sigui quin sigui el seu àmbit.

“Aquesta pandèmia ha posat en primer pla la feina dels investigadors”, ha dit Geis. “Si avui estem tornant a començar és gràcies a la recerca, que en menys d’un any ha permès buscar, trobar i administrar una vacuna. La recerca ens ha salvat”, ha dit Aragonès, que s’ha compromès a seguir millorant tant el sistema com el seu finançament. “Ara tenim oportunitats en els fons europeus Next Generation”, ha dit el president, que vol aprofitar al màxim aquest calaix per millorar el finançament en l’àmbit científic.

stats