Societat 12/06/2019

Un moneder, la clau per resoldre el crim de fa 12 anys en una sabateria de Sabadell

El detingut per l'assassinat continua en llibertat després de la declaració de tres testimonis al jutjat pels fets

Pau Esparch
3 min
L'exterior de la sabateria Acín de Sabadell, en una imatge de l'endemà que es produís el crim

BarcelonaHan passat dotze anys des que uns clients van trobar morta la dependenta d'una sabateria de Sabadell fins que no s'ha resolt l'assassinat. Fa una setmana els Mossos d'Esquadra van detenir pel crim un home de 68 anys i veí del municipi. La detenció va ser després que la policia hagués tornat a examinar les proves que s'havien trobat a l'interior de la botiga quan van passar els fets. Anteriorment ja havien buscat indicis lofoscòpics –que permeten identificar persones amb les empremtes– al moneder de la víctima i aquest cop ho van estendre als documents, els tiquets de compra i els diversos papers que hi havia dins el moneder. Amb les noves anàlisis, es va identificar una empremta que corresponia a l'home detingut: segons la jutge del cas, "hi ha indicis racionals" que hauria comès un presumpte delicte d'homicidi i que permeten atribuir-li la participació en el crim.

L'home continua en llibertat amb el passaport retirat, la prohibició de sortir de l'estat espanyol i l'obligació de comparèixer cada setmana al jutjat, després que aquest dimecres hagin declarat tres testimonis pels fets. La titular del jutjat d'instrucció número 5 de Sabadell, que porta aquest cas, ha valorat que no hi ha "un risc de fuga suficientment important" que justifiqui la presó provisional de l'investigat: no li consten antecedents penals, disposa d'una residència fixa i acredita un arrelament perquè té família, filles i nets. L'home, lampista de professió, va ser a la sabateria Acín de Sabadell poques hores abans de l'assassinat, el 28 de febrer del 2007. Segons el propietari de l'establiment, aquella tarda l'home investigat havia reparat els llums de la botiga, d'on se'n va anar entre les 18 i les 19 h. Uns clients van trobar el cos sense vida de la dona, de 46 anys, al voltant de les 21 h.

Les càmeres de videovigilància d'una sucursal de Cajamar, pròxima a la sabateria, van captar un home que podria ser el lampista passant per davant de l'oficina bancària a les 19.43 h en una direcció i a les 20.10 h en la direcció contrària, cosa que el situaria "prop del lloc dels fets i dins la franja horària en què es van produir". Un dels tres testimonis que han declarat aquest dimecres ha manifestat que l'home que apareix a les 19.43 h podria ser el detingut, "però que sense veure-li la cara no ho pot assegurar". Un altre dels testimonis no ha reconegut l'home clarament i sense dubtes, segons la jutge, perquè l'ha identificat per la manera de caminar i per la vestimenta, que és com la que acostumava a fer servir. També per la butxaca de l'armilla, on solia portar papers. La causa de la mort de la dona va ser un traumatisme al cap per l'impacte d'una bombona de butà i les ferides d'arma blanca.

El rebut d'una compra amb la targeta de la víctima

L'empremta que va permetre a la unitat central d'homicidis i agressions sexuals dels Mossos arribar a l'home ara investigat era al rebut d'una compra feta amb la targeta bancària de la víctima. El rebut era dins el moneder, cosa que "indueix a sospitar" que, a part de la víctima, el moneder també hauria sigut manipulat pel presumpte autor del crim, ha apuntat la jutge. "Aquesta suposició es podria corroborar", ha afegit, perquè al coll de la víctima –que estava estirada a terra i enmig d'un bassal de sang– hi havia una moneda, de manera que "es pot deduir" que la manipulació del moneder va ser quan la dona ja havia mort. La jutge ha conclòs que els indicis assenyalen l'home com l'autor i ha subratllat que l'investigat no ha sabut donar una explicació sobre la seva empremta trobada dins el moneder de la víctima, a part de "força contradiccions" amb altres testimonis.

stats