Societat 15/07/2019

Montilla defensa que es fes el projecte Castor però limita la seva responsabilitat en el cas

Assegura que no n'ha parlat "mai" amb Florentino Pérez

L.v.
2 min
L'expresident de la Generalitat José Montilla durant la seva compareixença a la Comissió d'Investigació sobre el Projecte Castor al Parlament

BarcelonaEl projecte Castor va ser catalogat com una infraestructura urgent mentre José Montilla era ministre d'Indústria, Comerç i Turisme. Va ser només dos anys en el càrrec -del 2004 al 2006-, però aquella decisió l'ha portat a comparèixer aquest dilluns, en qualitat de testimoni, a la comissió d'investigació del Parlament sobre el cas Castor, en què ha limitat la seva actuació en el projecte. "Me'n faig responsable des de l'abril del 2004 fins al setembre del 2006", ha insistit. Així, ha defensat que aleshores Espanya tenia una "dependència total" del gas -tant per a les llars com per a la indústria- i que la plataforma marina del magatzem de gas Castor "era necessària en aquell moment" perquè n'hi havia poques reserves. "Només s'ha de veure com creixia la demanda", ha argumentat.

Ara bé, Montilla ha restringit la seva responsabilitat en el cas: ha dit que "l'únic acte administratiu" sobre el projecte que depèn d'ell és que s'inclogués en una llista de noves infraestructures urgents, que era la via per engegar els informes previs que n'estudiessin la "viabilitat". L'expresident de la Generalitat s'ha cenyit a la seva actuació i ha passat de puntetes per temes com el canvi dels límits marítims o l'adjudicació que es va fer l'any 2008 a l'empresa ACS, propietat de Florentino Pérez, i també de la posterior indemnització milionària. De fet, ha negat haver parlat mai amb ell sobre el projecte Castor. Fa menys d'un mes, Florentino Pérez també es va desentendre del cas en la seva compareixença al Parlament.

Montilla ha explicat que quan ell presidia la Generalitat -va dimitir del càrrec de ministre per ser candidat a la presidència de Catalunya el 2006-, el Govern va presentar al·legacions al projecte Castor i va demanar també un informe a l'Institut Geològic de Catalunya que el govern espanyol mai va arribar a tenir en compte. "No es pot dir que no alertéssim, sí que vam alertar. Però les responsabilitats són dels qui prenen les decisions", ha dit, apuntant a d'altres ministres. Per avui també estaven citats l'exministre del PP José Manuel Soria (del 2011 al 2016) i l'actual ministra Teresa Ribera, del PSOE, però no s'han presentat.

"Si en el Castor no hagués passat res, no estaríem parlant d'això. Hi ha d'altres magatzems subterranis que es van fer i que no han provocat mai cap problema", ha dit. I ha concretat que l'alarma es va generar el 2013, quan van començar les injeccions i es van produir centenars de moviments sísmics a la zona del delta de l'Ebre, on hi ha la plataforma. De fet, just quan ha començat la intervenció ha avisat que ell no compareixia per ser "fiscalitzat" i també ha deixat clar que no volia fer "valoracions personals" sobre com va acabar un dels principals fiascos energètics de l'Estat.

stats