Societat 30/06/2014

Mor la dona atropellada per un cavall a les festes de Sant Joan a Menorca

La família de la víctima, veïna de Barcelona, es queixa d'haver-se sentit "abandonada" per l'Ajuntament de Ciutadella i considera "pèssima" la gestió que s'ha fet de l'accident

Ara
3 min
Festa de Sant Joan a Ciutadella de Menorca / ENRIQUE CALVO

Mallorca / BarcelonaEs deia Núria Balcells Mur, era de Barcelona i tenia 66 anys. I ha mort aquest diumenge a la nit a l'Hospital Son Espases, de Mallorca, mentre el seu marit estava ingressat a Menorca, a l'Hospital Mateu Orfila. Tots dos van ser envestits per un cavall la setmana passada durant la celebració dels Jocs del Pla de les festes de Sant Joan de Ciutadella. La seva família es queixa del tracte rebut per les autoritats locals de Ciutadella, i qüestiona les mesures de seguretat de la festa, que és multitudinària.

La víctima va ser evacuada a primera hora del dia 25 amb avió ambulància a Mallorca i va ser ingressada a l'hospital de referència de les Illes Balears. Des del primer moment el pronòstic de les lesions era molt greu perquè patia politraumatismes, amb traumatisme cranioencefàlic sever.

L'accident es va registrar dimarts passat, dia 24, al final del Pla de Sant Joan, espai situat al costat del port de Ciutadella on se celebren els jocs i corregudes poc després de les 22 hores.

Un genet que havia participat en el joc de l''ensortilla' i que corria al galop entre la multitud va col·lidir amb un jove, fet que va provocar el desequilibri del cavall i del cavaller, que van impactar sobre un matrimoni català. La dona es va emportar la pitjor part i va quedar inconscient.

Els responsables del dispositiu d'emergències sanitàries van evacuar la ferida a l'Hospital Mateu Orfila de Maó en una uvi mòbil del 061, però després va haver de ser traslladada a Mallorca a causa de la gravetat de les ferides. El seu marit, un home de 67 anys, va patir fractura de cama oberta, per la qual cosa va haver de ser intervingut a la unitat de traumatologia de l'Hospital Mateu Orfila, on es recupera i on ha hagut de rebre la notícia de la mort de la seva dona.

La filla, indignada amb l'Ajuntament

"Estem en una situació molt angoixant. La meva germana està embarassada de set mesos i no ha pogut venir. De manera que el meu cunyat va volar a Menorca per estar amb el meu pare i jo estava amb la meva mare a Mallorca. I tot això, havent de lluitar amb la burocràcia", es lamenta Mireia Rivero, una de les filles de la víctima.

Segons Rivero, "ningú de l'Ajuntament s'ha molestat a contactar amb la família" fins que ella ha trucat amb insistència a la corporació local per intentar aclarir quins serveis cobria l'assegurança contractada pel municipi. "Això va passar dimarts, i jo vaig estar trucant dimecres i dijous i no hi havia manera de passar de la centraleta. Al final va ser el cap de la Policia Local qui em va intentar ajudar, i em va enviar el número de telèfon de la persona de la companyia d'assegurances que porta la pòlissa de l'Ajuntament. Així vaig descobrir que només cobreix l'assistència sanitària que ja cobreix la Seguretat Social. Però nosaltres tenim una repatriació per fer, hem hagut de pagar hotels, i ningú se n'ha preocupat, ni des del punt de vista humà. Ens hem sentit abandonats, la gestió ha estat pèssima", esclata la filla de la víctima en conversa telefònica amb l'ARA.

Una trucada amb pregunta desafortunada

Per Mireia Rivero, el pitjor ha estat que "després de continuar trucant i parlar amb el cap de protocol i dir-li que trucaria a la premsa" finalment aquest dilluns ha rebut una trucada de la regidora de Governació de Ciutadella, Francisca Marquès. "M'ha preguntat com estava la meva mare, i li he hagut de dir que havia mort. Que no llegeix els diaris?", s'exclama. Segons explica Rivero també ha discutit amb la regidora per la falta de seguretat de la festa. "I després ha sentit frases que jo li he dit sobre declaracions seves a IB3 dient que revisaran la seguretat de la celebració, i ha dit que han estat pendents de les víctimes, cosa que és falsa", conclou.

stats