Societat 18/08/2014

Mor una turista en caure-li un roc al cap mentre prenia el sol a la platja de Portlligat de Cadaqués

La pedra ha caigut des d'uns deu metres d'altura

Josep Pastells / Acn
3 min
La platja del Cau de Sa Guineu està situada a tocar de la badia de Port Lligat, i és el punt on s'ha després la roca / ACN

CadaquésUna turista francesa ha mort aquest migdia a la cala Cau de sa Guineu, de la badia de Portlligat de Cadaqués (Alt Empordà), en caure-li un roc al cap mentre prenia el sol. La pedra, de material de pissarra i d'uns cinc quilos de pes, ha caigut des d'una altura d'uns deu metres, i s'ha desprès en diversos trossos, fet que li ha provocat la mort a l'acte. Els fets s'han produït cap dos quarts de dues del migdia. La dona, N. Bernard, de nacionalitat francesa, tenia 73 anys. A dos quarts de vuit de la tarda s'ha aixecat el cadàver. Els trossos de pissarra que s'han fragmentat també han ferit de forma lleu un turista anglès, que ha explicat que la dona francesa estiuejava des de feia 10 anys a la mateixa zona i es col·locava al mateix lloc de la cala cada any. L'accés a la cala estarà tancat, com a mínim, fins aquest dimarts.

La turista francesa havia arribat tot just diumenge a la població de l'Alt Empordà, on estiueja habitualment. La dona, de 73 anys i natural de Tolosa de Llenguadoc, estava prenent el sol a una cala molt petita situada al costat de la badia de Portlligat, on s'hi arriba a través del camí de ronda. La platja del Cau de Sa Guineu és una cala de pedra on, com a màxim, hi caben mitja dotzena de banyistes. La cala està flanquejada per una banda pel camí de ronda i per l'altra per un penya-segat de pedra de pissarra.

En el moment dels fets, a la platja només hi havia la víctima i un altre banyista de nacionalitat britànica. La dona estava estirada just a sota de la paret de pedra quan una de les roques s'ha després de manera natural i ha impactat sobre el seu cap, provocant-li la mort de manera immediata. La pedra ha caigut d'uns 10 metres d'altura. En caure a terra, la roca s'ha esberlat i ha provocat ferides de caràcter lleu al braç i a la mà de l'altre home.

Evacuació per mar

Uns nois que estaven dalt del penya-segat han estat els que han donat l'avís als treballadors d'una guingueta situada a la platja de Portlligat i, immediatament, s'han alertat els serveis d'emergència. Fins al lloc dels fets també s'hi ha desplaçat la comitiva judicial per fer l'aixecament del cadàver. Per evacuar el cos de la víctima, com que la cala és de difícil accés, ha calgut activar el Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat. El cos sense vida de la dona s'ha aconseguit treure de la cala per mar a quarts de set de la tarda.

Els Bombers han acordonat l'accés a la platja del Cau de Sa Guineu des del camí de ronda per evitar que hi anessin més banyistes. La cala es mantindrà tancada fins que demà al matí es revisi la paret de pissarra per comprovar si hi ha més rocs que es poden desprendre i també fins que es retirin els fragments de pedres de la cala.

Una "fatalitat"

Segons ha explicat l'alcalde, Joan Figueras, els 25 quilòmetres de costa que té Cadaqués són íntegrament de pissarra, un mineral que a còpia de l'impacte de les onades, la sal i el sol "es pot arribar a laminar". Figueras ha lamentat la "fatalitat" d'aquesta tarda, però ha detallat que aquest tipus d'incidents no són habituals a la població. De fet, segons l'alcalde, no hi ha cap platja on hagi calgut posar malles a les roques per evitar despreniments.

No obstant això, l'alcalde ha demanat a la població i als centenars de turistes que en aquestes dates estan al poble que alertin els serveis d'emergència si detecten qualsevol pedra que sigui susceptible de desprendre's.

stats