Societat 31/01/2012

Mor Virunga, una de les filles de Floquet de Neu

La goril·la ha mort als 32 anys a causa d'una disenteria

Efe
2 min
Virunga, filla de Floquet de Neu / ZOO/EFE

BarcelonaLa goril·la Virunga, la filla que el famós goril·la albí Floquet de Neu va tenir amb Ndengue –la seva companya preferida–, ha mort avui als 32 anys al Zoo de Barcelona com a conseqüència d'una malaltia intestinal que li va provocar un quadre de disenteria bacteriana aguda.

Virunga, nascuda el 23 de maig de 1979, va ser la primera cria de goril·la nascuda al Zoo de Barcelona abans dels anys noranta criada amb èxit per la seva pròpia mare, sense l'ajuda dels humans, la qual cosa era habitual en aquella època.

Aquesta circumstància ha fet que Virunga –que no compartia l'estranyíssima característica albina del seu pare– hagi estat un dels exemplars de goril·la més emblemàtics del Zoo de Barcelona, on era coneguda pel seu caràcter dominant i autoritari, sense ser agressiva, la qual cosa la va convertir en la femella favorita del mascle en tots els grups dels quals va formar part.

Els últims anys, l'exemplar havia patit alguns problemes intestinals que fins ara s'havien pogut controlar amb diversos tractaments.

No obstant això, fa uns dies, Virunga va presentar un quadre agut de diarrea que es va intensificar i que va comportar pèrdua de sang.

Com que el tractament que se li va aplicar no va tenir l'èxit que s'esperava, se li van fer proves diagnòstiques amb anestèsia general, amb un equip d'investigadors de la Facultat de Veterinària.

A més, va caldre una transfusió de sang procedent d'Awaii, un mascle de la mateixa espècie del Zoo de Barcelona, i des d'aleshores, Virunga havia estat sota una teràpia i un control intens, la qual cosa no ha evitat finalment que les complicacions d'un quadre de disenteria bacteriana aguda li hagin provocat la mort.

El 1992, se li va posar un mascle, Willy, procedent del Zoo de Wuppertal (Alemanya), amb el qual va conviure quatre anys però no va arribar a tenir cap cria.

El 1997, va tornar al grup del seu pare, Floquet de Neu, que s'havia quedat sol a causa de la mort de la seva companya habitual, una decisió presa pels cuidadors per evitar que el goril·la albí se sentís sol.

Virunga va ser l'elegida perquè havia estat criada per la seva mare i Floquet de Neu la reconeixia, la qual cosa va facilitar la seva integració.

Després de la mort de Floquet, a Virunga se la va ajuntar amb un mascle procedent del Zoo de Rotterdam, amb el qual va tenir una cria femella, Ntua, nascuda el juny de 2006.

Floquet de Neu va ser un mascle molt prolífic, ja que en els 37 anys que va estar al Zoo de Barcelona va formar la seva pròpia família amb 21 fills i set néts, alguns dels quals viuen encara al recinte de Barcelona i altres han estat traslladats a zoos d'altres parts del món.

stats