Societat 03/09/2017

Moren set dones després d'una "devolució en calent" a Melilla, segons una ONG

Asseguren que van morir després que la Guàrdia Civil bloquegés l'embarcació

Europa Press
2 min
Un grup de dones immigrants, a la tanca de Melilla, en una imatge d'arxiu

MelillaL'activista Helena Maleno, de l'ONG Caminando Fronteras, ha denunciat a través de les xarxes socials que han mort al mar set dones immigrants durant una "devolució en calent" de la Guàrdia Civil quan la pastera s'acostava a Melilla.

Al seu torn, la Delegació del govern espanyol ni confirma ni desmenteix aquest suposat fet perquè, si hagués tingut lloc, seria en aigües marroquines. En aquest sentit, assegura que no disposa d'informació.

A través de missatges a Twitter, Maleno ha escrit: "Confirmat: set dones mortes durant la 'devolució en calent' executada per la Guàrdia Civil a la costa de Melilla fa dos dies" en una pastera, en la qual assegura que anaven 45 persones, en comptes de les 40 que assenyalaven fonts oficials.

L'activista ha manifestat que "quatre d'aquests cossos són al dipòsit de Nador [ciutat marroquina fronterera amb Melilla] i que els altres segueixen desapareguts". Només "va sobreviure" una dona de l'embarcació, ha afegit.

Maleno també ha indicat que "els mitjans marroquins parlen de 14 morts en aquest mateix incident", en comptes dels set que diu l'ONG.

Al seu torn, la Delegació del govern espanyol ja es va pronunciar dijous sobre aquesta qüestió i va assegurar que es tractava d'una pastera amb 40 immigrants subsaharians que havia arribat a una zona a la vora d'Aguadú, entre Melilla i el Marroc. D'aquests 40 immigrants, va assegurar la Delegació, n'hi ha 27 que es van llançar al mar, 13 dels quals van ser rescatats per la Guàrdia Civil i els altres 14 per les forces de seguretat marroquines.

Davant d'aquests fets, l'Associació Pro Guàrdia Civil (Aprogc) ha instat el director general de la Guàrdia Civil a querellar-se "d'una vegada contra Helena Maleno, la responsable de l'ONG Caminando Fronteras, i contra els mitjans de comunicació que calumnien i injurien sistemàticament els guàrdies civils de Ceuta i de Melilla".

L'organització sindical ha indicat que si es confirmen les morts de les immigrants ho lamentaran "profundament", però ha assenyalat que "la notícia tal com està publicada podria donar a entendre que els guàrdies civils van tenir alguna responsabilitat en l'ofegament de set dones per haver bloquejat la pastera en què anaven i haver tornat il·legalment els seus ocupants al Marroc, cosa que és absolutament falsa".

stats