Un mort i més de 80 ferits al xocar dos trens a Sant Boi

Un vagó d'un comboi de mercaderies bolca i impacta contra un vehicle de FGC que transportava un centenar de passatgers

3 min

Sant Boi de LlobregatEl vagó d'un tren que transportava potassa ha bolcat a la corba de l'entrada de l'estació de Sant Boi de FGC aquest dimarts a la tarda i ha impactat contra la cabina d'un tren de passatgers que sortia en aquell moment de l'estació per la via del costat. A causa de l'impacte, el maquinista del tren de passatgers ha mort i una vuitantena de persones han quedat ferides.

El xoc entre dos trens, a l'estació de Sant Boi

Segons el Servei d'Emergències Mèdiques, hi ha dues persones ferides menys greus, que han estat traslladades a l'Hospital Broggi, i 84 ferides lleus, 77 de les quals han estat donades d'alta al mateix lloc dels fets, 6 han estat traslladades a l'Hospital de Sant Boi i una a l'Hospital de Viladecans. En total, doncs, hi ha nou hospitalitzats, però tots estan fora de perill i no es tem per la seva vida. "No estem davant d'una situació de gravetat", ha afirmat el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, que s'ha traslladat al lloc dels fets. L'accident ha desplegat un ampli dispositiu d'emergències, amb 16 ambulàncies, 2 helicòpters, 12 patrulles dels Mossos i 2 psicòlogues que han atès la família de la víctima mortal, entre altres cossos de seguretat. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha trucat al de la Generalitat, Pere Aragonès, per traslladar-li el condol per la mort del maquinista i expressar-li "la màxima col·laboració i solidaritat". "Tot el nostre suport", ha piulat Sánchez, en català.

Ara els Mossos ja investiguen les causes d'un accident que s'ha produït en una zona en què "els dos trens anaven a poc a poc", ha emfatitzat Puigneró. Els Mossos han anunciat que s'han activat els serveis centrals i regionals, la Unitat de Drons i de Policia Científica per fer la primera inspecció ocular. El que se sap fins ara és que el tercer vagó del tren de mercaderies "ha descarrilat per algun motiu" i ha xocat contra el tren de passatgers, de manera que ha afectat la cabina del maquinista, que ha mort a causa de l'impacte. Els equips d'emergències, que s'han desplaçat ràpidament al lloc de l'accident, temien que les conseqüències del xoc fossin molt pitjors, tenint en compte que es tracta d'un accident frontal amb un tren de passatgers implicat.

"Hem sentit un cop i molta gent ha anat a terra"

La Maika era una de les persones que tornava cap a casa en el comboi dels Ferrocarrils que s'ha accidentat aquesta tarda. "Hem sentit un cop, el tren ha parat en sec i molta gent ha anat a terra", ha explicat al diari ARA. En aquell moment, quan ningú encara sabia què passava, hi ha hagut escenes de pànic, amb gent cridant dins del vagó. Algun dels viatgers ha trucat a emergències i han entès el que havia passat.

Segons el seu relat, els serveis d'emergències han arribat "de seguida" i han buidat els vagons amb escales perquè el ferrocarril havia quedat inclinat per l'impacte. A continuació, els han acompanyat caminant fins a una esplanada on "han anat seleccionant les persones en funció dels ferits". Tot i així, la Maika no ha vist gaires ferits d'importància, sinó només alguna persona amb mal a les cervicals.

Anna Pereira treballa al bar El Faro, just davant de l'estació dels Ferrocarrils de Sant Boi. "De cop i volta han començat a arribar cotxes de la policia secreta amb les sirenes i ambulàncies i de seguida hem pensat que havia passat alguna cosa forta", explica. A més, la seva filla li ha trucat per dir-li que hi havia un helicòpter sobrevolant la zona. A mesura que han anat arribant els passatgers, han entès el que havia passat.

Es treballa per reobrir el servei

La presidenta de FGC, Marta Subirà, ha dit que encara no se sap quan es podrà reobrir el trànsit de trens a la zona, tot i que ha apuntat que "falta un temps". El servei de trens funciona des de plaça Espanya fins a Cornellà Riera i des de Colònia Güell fins a Igualada i Manresa, i entre Cornellà i la Colònia Güell s'està gestionant el servei alternatiu per carretera. El transport es fa amb autobusos llançadora, però no donen l'abast i els passatgers han d'esperar-se molta estona. A causa de l'incident s'ha tallat la sortida de l'autovia C-32 a Sant Boi en tots dos sentits i s'han produït congestions a la carretera BV-2002 de Sant Boi.

El xoc de Sant Boi és el primer accident mortal del qual es té constància des que la Generalitat gestiona el servei, segons ha dit Subirà.

Tren descarrilat a Sant Boi
stats