Societat 25/03/2021

Presó per un capellà que va simular un casament

L’exrector de Sant Vicenç de Castellet va falsificar el matrimoni per una herència

2 min
L'església de Sant Vicenç de Castellet, on es posa en dubte si es va fer el casament

BarcelonaEl judici que es va fer a l’Audiència de Barcelona a principis d’aquest any per dirimir si s’havia fet un casament del qual depenia una herència ja té sentència: “No es va celebrar ni l’1 de juliol del 2008 ni en cap altra data”. El debat era si l’1 de juliol del 2008, a l’església de Sant Vicenç de Castellet (Bages), s’havien casat un home i una dona, l’Àngel i la Leonor, d’uns 80 anys, perquè això condicionava qui havia de rebre una herència. El tribunal deixa clar que les proves i alguns testimonis han desmentit la versió dels dos acusats, l’excapellà i la filla de la Leonor, i els condemna per falsificar l’expedient de matrimoni. Imposa tres anys de presó al rector pel delicte de falsedat documental, i un any i mig a la filla per cooperadora en el mateix delicte.

Ningú posava en dubte que la parella de 80 anys tenia una relació sentimental des de feia anys, però poc després del casament simulat l’Àngel va morir. Com que no havia fet testament ni tenia fills, l’herència l’havien de rebre dos nebots seus, i llavors la Leonor va al·legar que ella i l'Àngel eren matrimoni. Abans del judici la Fiscalia demanava vuit anys de presó per a David Vargas –el capellà, destituït més tard pel bisbat de Vic i investigat en un altre cas per estafar milions d’euros a diverses àvies– i per a la filla –la Leonor no estava acusada perquè va morir fa dos anys–, per falsejar un document oficial i per estafa. Amb tot, al final del judici va rebaixar la petició a quatre anys de presó per al rector i a dos anys per a la filla només per falsedat documental, sense estafa.

L’exrector de Sant Vicenç de Castellet declarant al judici.

“Les dues firmes de l’expedient matrimonial” de l’Àngel “són falses”, diu l’Audiència, que afegeix que l'acte es va inscriure al Registre Civil quan ell ja havia mort: “Tot això es va fer amb la finalitat que la Leonor pogués percebre l'herència de l’Àngel”. Una “maniobra”, diuen els jutges, que va perjudicar els dos nebots de l’Àngel. Per això la condemna també obliga el capellà i la filla de la Leonor a pagar, entre els dos, més de 200.000 euros per indemnitzar els nebots per l’herència. Uns diners que si no els assumeixen els haurà de posar el bisbat de Vic com a responsable civil subsidiari.

Un enllaç per canviar l’estat civil

Segons la sentència, el rector “va confeccionar” l’expedient matrimonial “fingint” la celebració del casament per canviar l’estat civil de la Leonor, i va actuar “com a responsable” de l’Església catòlica. El tribunal recorda que les firmes de l’Àngel es van calcar: “No va atorgar el consentiment per casar-se amb la Leonor”. L’Audiència conclou que “es va alterar” la garantia del document perquè es va substituir la signatura autèntica per una de falsa.

stats