Societat 19/01/2019

Els Mossos canvien el cap dels antiavalots per un perfil mediador

L’intendent que dirigia la Brimo passa a Informació com a número dos

Pau Esparch
3 min
Agents de la Brigada Mòbil en una actuació a Barcelona, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra, els antiavalots, tenen nou cap. L’intendent Xavi Pastor ha assumit la direcció de la Brimo en el marc de diversos canvis a la cúpula del cos pel relleu de dos comissaris que des de feia mesos havien demanat passar a segona activitat –un dret voluntari que tenen a partir dels 57 anys–. Pastor ocuparà el càrrec de cap dels antiavalots després d’haver dirigit l’últim any la comissaria de l’Eixample de Barcelona. Abans era el cap de l’àrea de mediació i negociació dels Mossos. L’equip va començar a funcionar el 2012 sota la direcció de Pastor i fa de mitjancer entre col·lectius enfrontats quan es generen problemes d’ordre públic. Pastor es posarà al capdavant de la Brimo després que l’intendent Carles Hernández, que fins ara la dirigia, hagi passat a ser el número dos de la Comissaria General d’Informació dels Mossos, dedicada a la lluita antiterrorista.

El nom d’Hernández es va situar sota el focus després de les càrregues del 6 de desembre a Girona i Terrassa. Hernández va intervenir a primera fila en les càrregues de Girona, i l’endemà el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar canvis al departament d’Interior. La petició va obrir una crisi al Govern, perquè Interior no pensava fer canvis als Mossos, i després d’una reunió entre Torra i el conseller Miquel Buch es va dir que no hi hauria relleus. Fonts dels Mossos asseguraven ahir que abans de les càrregues de Girona, Hernández sabia que hi havia la idea de promocionar-lo com a subcap de la Comissaria d’Informació i asseguren que el relleu no és una conseqüència del canvi demanat per Torra arran d’aquell 6 de desembre. De fet, fonts del cos apuntaven que la topada entre Torra i Interior pel paper dels Mossos, en tot cas, havia provocat que l’anunci s’ajornés per evitar que s’acabés relacionant. Però no només això ha condicionat el moment de fer els canvis a la cúpula de la policia catalana. Els relleus s’havien previst quan els caps de la Comissaria d’Informació, el comissari Manel Castellví, i de la Comissaria Tècnica de Planificació i Seguretat, el comissari Emili Quevedo, van demanar el canvi a segona activitat. Però no han arribat fins que s’han tancat alguns assumptes pendents, com la instrucció dels atemptats jihadistes del 17-A i la causa judicial –que s’ha arxivat– per la documentació que els Mossos van portar l’octubre del 2017 a una incineradora.

Castellví va ingressar al cos el 1981 i ara portava més de set anys al capdavant de la Comissaria d’Informació. Pel que fa a Quevedo, va entrar als Mossos el 1983 i feia 12 anys que ocupava la direcció de la Comissaria de Planificació i Seguretat. El buit que deixa Castellví l’ha assumit l’intendent Eduard Sallent, que fins ara era el número dos de la Comissaria d’Informació. Pel que fa a la vacant de Quevedo, l’ha agafat la comissària Alicia Moriana, que ja treballava a la Comissaria de Planificació i Seguretat.

Coincidències anteriors

Quan Pastor, el nou cap de la Brimo, dirigia l’àrea de mediació dels Mossos, Sallent, el nou cap de la Comissaria d’Informació, liderava la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació. Sota l’etapa de Pastor com a cap de mediació, el 2016 es va fer una taula rodona a l’Escola de Policia per parlar de la mediació policial en què van participar el mateix Pastor, Hernández com a cap de la Brimo i l’exdiputat de la CUP David Fernàndez, una presència que també va generar polèmica.

En el marc dels canvis a la cúpula dels Mossos, que el cos va fer públics ahir, l’inspector Miquel Àngel García Alvira ha passat a dirigir la divisió de Policia Científica. Ara queda buit el lloc de cap de la comissaria de l’Eixample, que ha deixat vacant Pastor, i encara no s’ha decidit qui l’assumirà.

stats