Violència policial
Societat 24/03/2023

Els mossos condemnats per tortures el 2016 han continuat exercint i sense cap expedient obert fins ara

Interior suspèn els agents de sou i feina com a mesura cautelar a l'espera que la sentència sigui ferma

2 min
Detall d'un cotxe dels Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls sis agents dels Mossos d'Esquadra condemnats per lesions i tortures a dos nois el 2016 no havien estat sancionats fins ara i la majoria continuaven exercint. Ho han confirmat a l'ARA fonts d'Interior, després que el departament anunciés que la direcció general de la policia ha obert, ara sí, un expedient disciplinari per a tots ells. El mateix conseller Joan Ignasi Elena ha confirmat que, set anys després dels fets, els agents seran suspesos de sou i feina com a mesura cautelar a l'espera que la sentència sigui ferma. Quan arribi aquest moment, i si es confirma la condemna, podrien ser expulsats del cos, segons ha apuntat el cap de la policia, Pere Ferrer, en una entrevista a La 2 i Ràdio 4.

L'Audiència de Barcelona va condemnar aquest dilluns els sis agents, tots ells de l'àrea regional de recursos operatius (ARRO), per haver agredit i humiliat dos nois, de 20 i 22 anys, després que intentessin fugir en un control de trànsit a Cerdanyola del Vallès l'abril del 2016. El tribunal els responsabilitza de delictes de lesions i tortures i imposa cinc anys i un mes de presó a un d'ells i quatre anys a la resta. Entre els sis, també condemnats a quatre anys d'inhabilitació absoluta, hauran de pagar als dos nois indemnitzacions per lesions i danys morals de 30.700 i 59.400 euros, respectivament. Aquests diners seran assumits per l'assegurança de la Generalitat.

El tribunal considera provats els fets, que van incloure "cops de puny i puntades de peu a la cara, cap i cos" i amenaces del tipus: "Us podríem matar i aquí no se n'assabentaria ningú". Fins ara, però, no havien tingut conseqüències per als agents. Fonts d'Interior confirmen que el 2016, quan la conselleria estava liderada per Jordi Jané (PDECat), no es va obrir cap via disciplinària contra ells, i asseguren que l'actual direcció del cos no tenia constància del cas fins que aquest dilluns va transcendir la sentència als mitjans. Amb tot, segons les mateixes fonts, quatre dels condemnats estaven encara en actiu fins ara. Pel que fa als altres dos, un estava suspès de sou i feina per un altre cas que també està judicialitzat, del qual no donen més detalls, i l'altre estava en excedència.

En el judici, els agents van negar els fets, però les proves pericials van donar la raó a les víctimes. Arran de les agressions, el conductor del cotxe va patir una contusió ocular que va derivar en "pèrdua d'agudesa visual" del 90%, diversos hematomes per tot el cos i un quadre d'ansietat que va acabar en "depressió". El copilot va patir diverses contusions, la fractura d'una costella i un episodi d'"ansietat greu" que derivaria al cap de cinc dies en un brot psicòtic. Ho considera provat la sentència, que encara es pot recórrer.

stats