Violència policial
Societat 23/03/2023

"Us podríem matar i no ho sabria ningú": condemnats sis mossos per lesions i tortures a dos nois que van fugir d'un control

L'Audiència de Barcelona considera provat que els van colpejar, insultar i intimidar malgrat que no oferien resistència

2 min
Dues gorres de Mossos dins d'un vehicle policial en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha condemnat sis agents dels Mossos d'Esquadra per haver colpejat i humiliat dos nois, de 20 i 22 anys, després que intentessin fugir en un control de trànsit a Cerdanyola del Vallès l'abril del 2016. El tribunal els responsabilitza de delictes de lesions i tortures i imposa cinc anys i un mes de presó a un d'ells i quatre anys a la resta. Entre els sis, també condemnats a quatre anys d'inhabilitació absoluta, hauran de pagar als dos joves indemnitzacions per lesions i danys morals de 30.700 i 59.400 euros, respectivament. Aquests diners seran assumits per l'assegurança de la Generalitat.

Els fets van tenir lloc poc abans de la una de la matinada del 23 d'abril del 2016. Dos dels agents, que es trobaven en un control de seguretat ciutadana al carrer Montclar del municipi vallesà –una zona industrial i d'oci nocturn pròxima a la C-58–, van aturar un vehicle amb dos ocupants (pilot i copilot). Després de requerir-los que estacionessin el vehicle, el conductor va reprendre la marxa i es va iniciar una persecució, que va acabar amb el vehicle impactant contra una estructura de formigó. Va ser llavors, segons considera provat la sentència, quan els dos mossos que els havien aturat i la resta d'agents, que també estaven al control, van decidir "castigar" els ocupants del vehicle per haver fugit, malgrat que "no oferien resistència".

De "comú acord" i amb ànim de "menyscabar" la seva integritat física, psicològica i moral, segons la sentència, els agents els van "colpejar" amb "cops de puny i puntades de peu a la cara, cap i cos", al mateix temps que els insultaven i els miraven d'intimidar amb frases com "Us podríem matar i aquí no se n'assabentaria ningú". També van arrencar un altaveu pesant del maleter del cotxe i el van deixar caure a terra per fer "por" a les víctimes i van tallar un cinturó del vehicle per colpejar-los amb la zona de la sivella.

En el judici, els agents van negar els fets i van defensar que les lesions dels joves se les havien fet en l'accident. Basant-se en diverses proves pericials, però, el tribunal conclou que la major part dels danys eren impossibles de causar amb el tipus de xoc que va patir el cotxe. A més, destaca que les lesions causades amb el cinturó de seguretat tallat són poc discutibles.

Les víctimes van patir depressió i un brot psicòtic

El pilot del cotxe, de 22 anys en el moment dels fets i treballador de Panrico, va patir una contusió ocular que va derivar en "pèrdua d'agudesa visual" del 90%, hematomes al cap, lesions als braços, les cames, el coll i el tòrax, entre d'altres, i un quadre d'ansietat que va acabar en "depressió". Va rebre tractament psiquiàtric i va trigar sis mesos a recuperar-se.

El copilot, que tenia 20 anys i és cambrer de professió, va patir diverses contusions en diferents parts del cos, la fractura d'una costella i un episodi d'"ansietat greu" que, segons la sentència, derivaria al cap de cinc dies en un brot psicòtic. Això li hauria provocat "idees del tipus delirant i de prejudici, a conseqüència de pensar que existia un complot entre metges i policies en què els primers miraven d'enverinar-los per compte de la policia". Va trigar quatre mesos a recuperar-se.

stats