Racisme
Societat 02/11/2021

Els Mossos investiguen una nova agressió racista d'uns porters de la discoteca Waka de Sant Quirze

La patronal de l'oci nocturn admet la desproporció de la pallissa però explica que respon a la legítima defensa dels vigilants

ARA
3 min
Imatge d'una agressió anterior de porters de la discoteca de Sant Quirze

BarcelonaUn altre cop la discoteca Waka de Sant Quirze del Vallès es troba enmig de la polèmica per l'agressió de dos dels seus porters, que la nit de diumenge a dilluns van impedir a cops de peu l'accés a un jove. Els Mossos d'Esquadra investiguen d'ofici la pallissa per presumpta motivació racista, tot i que, de moment, no s'ha presentat cap denúncia. De la mateixa manera, la policia catalana ha confirmat que també ha obert diligències per la prohibició d'entrada a una noia negra.

Els dos casos s'han conegut a través de les xarxes socials. En el de Sant Quirze, s'han difós imatges en què es veu com dos vigilants de la discoteca apallissen a cops de peu i de puny un noi quan aquest està estirat a terra davant del local d'oci nocturn, mentre dos porters més persegueixen un segon jove que aconsegueix fugir corrent. Testimonis de l'agressió han assegurat que els dos nois pretenien accedir a la discoteca però que se'ls va negar l'accés.

Un portaveu dels Mossos ha explicat a l'ARA que no consta encara que les víctimes hagin denunciat l'agressió, però, amb tot, els agents han interrogat testimonis per aclarir els fets i veure si poden identificar els dos nois. No és la primera vegada que la discoteca es veu en la diana per comportaments agressius i racistes dels seus vigilants. Fins i tot el novembre del 2019 la Generalitat va anunciar que denunciaria el local, arran que un noi racialitzat denunciés maltractaments i discriminació per color de la seva pell.

En el cas de Badalona, la família d'una noia de divuit anys originària de Madagascar va denunciar, també per les xarxes socials, que el servei de vigilància de la discoteca Carpes Titus li va negar l'entrada "fins que no abaixés dos tons de pell", mentre que a les dues amigues que l'acompanyaven no els van posar cap impediment per accedir-hi. A hores d'ara, la investigació també s'ha iniciat d'ofici, sense que hi hagi cap denúncia davant de la policia.

També SOS Racisme investiga els dos casos i està oferint "acompanyament" a les dues víctimes, segons confirma l'entitat, que assegura que "era d'esperar" que després de la reobertura dels locals d'oci nocturn es tornessin a produir actituds racistes, com ja passava abans del tancament pandèmic. En aquests casos, l'ONG estudia quina és "la millor via a seguir i quina és la més sanadora per a les persones", així que encara no se sap del cert si les víctimes acabaran denunciant els fets davant de la policia, optaran per un procés de mediació.

Excés de força

Davant dels dos casos de suposat racisme, la patronal de l'oci nocturn Fecasam ha demanat no "criminalitzar" el sector amb acusacions que "no s'ajusten a la realitat" i "perjudiquen la imatge" d'una indústria "que duu a terme una tasca social importantíssima i no es valora" i ha assegurat que les imatges de l'agressió a la discoteca de Sabadell estan "tretes de context". En un comunicat, la patronal admet que els dos porters "possiblement es van extralimitar lleument en la força emprada per neutralitzar" la víctima, que, afirmen, "no era cap santet" perquè prèviament havia amenaçat dos operaris de la neteja de l'aparcament amb "vidres trencats" i que la resposta dels vigilants s'ha d'atribuir a la "legítima defensa" perquè van témer que els ataquessin.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès es personarà judicialment contra la discoteca per les agressions i un delicte d'odi, segons ha confirmat l'alcaldessa, Elisabeth Oliveras (ERC), que en declaracions a l'ACN recorda que és un local reincident. El local és l'últim gran supervivent de l'antiga Zona Hermètica –compartida amb Sabadell–, que es va començar a desmantellar el 2018 a causa de les queixes i denúncies que provocava l'activitat nocturna, i Waka té llicència fins al 2026.

Per la seva banda, l'alcaldessa de la veïna localitat de Sabadell, Marta Farrés, ha condemnat els fets amb un missatge a Twitter: "Aquestes lamentables imatges han tingut lloc a pocs metres del nostre terme municipal. La lluita contra el racisme no té fronteres. L'Ajuntament de Sabadell es posa al costat de l'Ajuntament de Sant Quirze en la condemna d'aquesta agressió".

stats