Societat 30/06/2020

Els Mossos podran fer persecucions en calent a la frontera amb França a partir d'ara

La policia catalana podrà perseguir fugitius fins a deu quilòmetres en territori francès i haurà d'avisar les autoritats del país

Acn
3 min
Els Mossos tallen l'accès a la Jonquera, per la AP7.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra podran fer persecucions en calent a través de la frontera amb França a partir d'aquest dimecres. Es tracta d'una reivindicació de fa anys de la Generalitat i ara serà una realitat, després que ho hagin aprovat els governs dels dos estats. Així, la policia catalana podrà perseguir els presumptes autors de delictes com homicidis, robatoris o tràfic de drogues encara que els fugitius creuïn la frontera. La patrulla dels Mossos podrà arribar fins a deu quilòmetres dins de França i haurà d'avisar immediatament les autoritats del país, que es faran càrrec de la investigació. La policia catalana ja podia perseguir delinqüents cap a l'Aragó i el País Valencià des de l'any passat i ara ho podrà fer també cap a França.

En declaracions a l'ACN, el conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha mostrat molt satisfet d'aquest "gran avenç", fruit de les negociacions que van començar a la Junta de Seguretat de Catalunya del juliol del 2017, tot just fa tres anys. Buch ha situat aquesta fita al costat de la inclusió dels Mossos al centre estatal de coordinació antiterrorista (CITCO).

Després de mesos de reunions tècniques per fer un protocol de coordinació per a les persecucions a la frontera, la nova competència es va validar al setembre i el 4 de març va ser aprovada definitivament, tot i que faltava l'últim tràmit davant la Comissió Europea. L'estat d'alarma, el confinament i el tancament de fronteres n'han endarrerit la posada en marxa. Fins ara els cossos policials francesos i de l'estat espanyol ja podien travessar mútuament la frontera.

Les persecucions en calent, però, només es podran fer quan, per l'especial urgència, no s'hagi pogut avisar amb antelació el cos policial del territori cap al qual es dirigeix el fugitiu perquè se'n faci càrrec, i només quan se l'hagi enxampat cometent delictes d'assassinat, homicidi, violació, incendi provocat, falsificació de moneda, robatori i encobriment amb ànim de lucre i receptació, extorsió, segrest i presa d'ostatges, tràfic d'éssers humans, narcotràfic, infraccions en matèria d'armes i explosius, destrucció amb explosius, transport il·lícit de residus tòxics i nocius i delictes d'omissió del deure de socors arran d'un accident amb resultat de mort o ferides greus. També podran travessar la frontera amb França si el fugitiu s'ha escapat mentre estava detingut o complint una pena privativa de llibertat.

En tot cas, els agents que facin la persecució no podran sobrepassar més de deu quilòmetres la frontera amb França, ni interrogar la persona que segueixen ni fer qualsevol altre tipus d'acció intimidatòria o de coacció. Totes les actuacions cap al sospitós que es persegueixi –com la detenció, la instrucció de diligències o la posada a disposició de l'autoritat judicial– han d'anar a càrrec de les autoritats franceses.

Complir la legislació francesa

Els mossos que facin la persecució en calent estan obligats a complir la legislació francesa i seguir les instruccions de les autoritats franceses. Per exemple, ser fàcilment identificables amb els dispositius lluminosos corresponents; si fan el seguiment amb vehicle no logotipat, portar elements d'uniformitat com armilles, jaquetes, braçalets i credencials; han de poder justificar en tot moment el seu caràcter oficial; acabar immediatament la persecució quan ho sol·licitin les autoritats franceses; presentar-se davant les autoritats franceses competents per donar compte de l'actuació, així com oferir el suport que se'ls demani per a les accions consecutives, les investigacions i els procediments judicials que se'n puguin derivar.

Els Mossos estan autoritzats a demanar a les autoritats franceses competents que es facin càrrec de la persona perseguida per determinar-ne la identitat o detenir-la, i poden portar la seva arma reglamentària, però només podran utilitzar-la en legítima defensa.

stats