Interior

Els Mossos tindran un protocol per evitar ingerències de la cúpula en investigacions de corrupció

El nou comissari en cap anuncia per abans de l'estiu una comissaria virtual per perseguir la ciberdelinqüència

ARA
2 min
El nou comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra tindran un protocol intern per deixar negre sobre blanc que no hi pot haver ingerències en la investigació de corrupció i assegurar que la informació no transcendeix més enllà dels equips investigadors. La iniciativa l'ha anunciat el nou comissari en cap, Josep Maria Estela, que ha precisat que aquesta situació ja es produeix de facto, ja que la cúpula policial no està informada d'algunes causes sensibles (relacionades amb la corrupció política), tot i que ha insistit que seria positiu comptar amb un procediment que assenyali de forma tècnica quins són els casos que s'han de blindar, per concretar com s'han d'identificar i assegurar que "ningú hi entri per obtenir informació".

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el substitut de Josep Lluís Trapero ha anunciat també la creació aquest any d'una comissaria virtual, previsiblement abans de l'estiu, que es dedicarà a investigar en exclusiva els cibercrims i les estafes a internet, delictes que, juntament amb el tràfic de drogues, han registrat un enorme increment durant els últims anys i que el 2021 van arribar a sumar més de 48.000 denúncies.

La particularitat d'aquesta cibercomissaria, de la qual ja hi ha un intendent encarregat, és que els agents destinats "patrullaran per l'espai virtual" per investigar delictes a internet, també els vinculats a la pornografia i contra la llibertat sexual. En aquest últim àmbit s'han obert 250 investigacions en els últims tres anys.

Pel que fa als canvis a la cúpula dels Mossos que va fer el conseller Joan Ignasi Elena, el comissari els ha emmarcat en el nou projecte que impulsa la conselleria d'Interior i ha negat que responguin a cap purga: "Absolutament no". Tot i això, ha reconegut que el fet hi hagi hagut cinc canvis en la cúpula dels Mossos al llarg de quatre anys "no és correcte". A més, ha reconegut que l'oferta de rellevar Trapero el va agafar tan per sorpresa que fins i tot va arribar a proposar noms de companys seus com a alternatives. 

En aquesta entrevista, el comissari en cap ha avançat que s'haurà d'estudiar "alguna altra eina" si finalment la comissió parlamentària que debat el nou model de policia decideix que s'han d'eliminar les bales de foam i, en aquest sentit, ha indicat com a possible alternativa l'ús de les mànegues d'aigua per dissoldre manifestacions, que ja fan servir algunes policies europees.

Sobre els desnonaments, Estela ha assegurat que els mossos no deixaran de complir els requeriments dels jutjats per actuar-hi, tot i que confia que "aviat" disposaran d'un nou protocol que aclareixi quin ha de ser el paper de la policia a l'hora de fer fora els veïns de casa seva.

stats