La nova llei trans reconeix l'autodeterminació de gènere

La ministra Montero porta al consell de ministres una norma que preveu el canvi de sexe sense informe mèdic i amb un tràmit administratiu

2 min
Participants de la manifestació de l'Orgull LGTBIQ+ a Barcelona

BarcelonaLa llei trans i per la igualtat del col·lectiu LGTBIQ s'aprovarà demà dimarts al consell de ministres ordinari, que ha de tancar anys de reivindicacions i mesos de negociacions entre els dos socis del govern espanyol. La norma reconeix el que ja reconeixen algunes lleis autonòmiques: la lliure determinació del gènere. És a dir, oficialitza que la transsexualitat no és una malaltia mental i a partir d'ara només es requerirà un tràmit administratiu a les oficines del Registre Civil. També els menors d'edat, dels 14 als 16 anys, tindran els mateixos requisits però sempre que els acompanyin els progenitors o tutors legals.

Finalment, la llei tira endavant en els termes que defensava la ministra d'Igualitat, Irene Moreno, enfrontada a la vicepresidenta del govern, la socialista Carmen Calvo i una part de veteranes del moviment feminista, que consideren que amb la norma "es desdibuixa i s'esborra" la dona i es posen en perill alguns drets i conquestes socials aconseguits, com per exemple la llei de violència de gènere. Per contra, les defensores de la nova legislació asseguren que per fi es corregeix un "deute històric" amb un col·lectiu que encara pateix discriminacions.

Les novetats d'una norma històrica
  • Registre civil Per fer un canvi de sexe només caldrà anar al registre civil, és a dir, que passarà a ser un tràmit administratiu. En aquestes oficines se'ls lliurarà un formulari en què hauran d'expressar la disconformitat amb el sexe biològic que consta a la partida de naixement i es procedirà a la petició d'inscripció amb la nova identitat. En un termini màxim de tres mesos, el registre haurà de citar novament la persona sol·licitant del canvi de sexe per tal de ratificar-se. A partir d'aquí, en un màxim d'un mes es dictarà la resolució final i la nova identitat quedarà registrada oficialment. En total, una espera de quatre mesos.
  • Sense passar pel metge Aquest és un dels requisits clau per al col·lectiu trans, eliminar el pas previ per un metge per tal d'obtenir un informe psicològic i haver començat un tractament hormonal. És la despatologització de la transsexualitat, en la línia de la decisió de l'OMS d'eliminar-la de la llista de malalties mentals. Des del 2018, la institució assenyala la transsexualitat com una disconformitat amb el gènere físic. Tampoc caldrà anar acompanyat de testimonis.
  • Menors d'edat Els procediments són els mateixos per a les persones majors d'edat i els menors d'entre els 14 i els 16 anys, però en aquests casos durant els tràmits les persones menors hauran d'anar acompanyades pels progenitors o el tutor legal. El funcionariat encarregat de fer els tràmits haurà de facilitar-li de manera clara i entenedora adaptada a l'edat, quines són les conseqüències jurídiques de rectificar el sexe biològic.

La nova llei actualitza la del 2007, que ja va eliminar l'obligació d'haver passat pel quiròfan per engegar els tràmits del canvi de sexe, però encara deixava com a requisits el tractament mèdic i l'informe psicològic per determinar la disfòria de sexe, és a dir, la disconformitat entre el sexe biològic i el sentit. El 2018 l'Organització Mundial de la Salut ja va eliminar la transsexualitat de la llista de malalties mentals i tres anys abans, el 2015, el Consell d'Europa recomanava als països membres facilitar els tràmits per al canvi de sexe i basar-los en l'autodeterminació de gènere.

stats