Suspès el desnonament del Gimnàs Social Sant Pau

El jutjat accepta la petició del govern de Colau per donar més temps a la negociació amb la propietat de l'edifici

3 min
Les instal·lacions del gimnàs social Sant Pau.

BarcelonaEl Gimnàs Social Sant Pau es torna a salvar a l'últim sospir: el jutjat ha acceptat la petició d'ajornament presentada per l'Ajuntament de Barcelona per evitar el desnonament de demà i donar més temps al consistori per negociar la compra de l'edifici. Aquest divendres no es farà fora els responsables del gimnàs ni les persones sense llar que l'han convertit en casa seva i, de moment, no hi ha una nova data prevista per al llançament, segons han confirmat a l'ARA fonts del TSJC. Després que els dos mesos de marge que es van donar a principis d'any l'Ajuntament i la propietat de l'edifici, la família Samaranch-Viñas, es tanquessin sense acord i amb l'amenaça del desallotjament previst per demà al matí, el govern de Colau ha presentat un escrit al jutjat de primera instància número cinc en què demanava una pròrroga: una mica més de temps per avançar en una negociació que asseguren que continua oberta i que veuen ben encaminada. Fins ara el consistori s'havia plantat en una oferta de compra de 9,5 milions d'euros, que asseguren que era ajustada als preus de referència, i després de les últimes converses amb la propietat l'ha apujat uns 240.000 euros, una mica per sobre dels 9,7 milions.

L'increment s'ha fet, segons ha explicat el regidor de Presidència, Jordi Martí, després d'acceptar tenir en compte algunes despeses que la família propietària reivindicava i que no s'havien inclòs en la taxació municipal. Tot i aquesta pujada, que reconeixen "modesta" però ajustada a la capacitat que té el consistori de negociar en aquest tipus d'operacions, l'altra part encara no ha donat una resposta definitiva a l'oferta –la seva taxació situava el preu de l'immoble en 14 milions d'euros–. Ara tindran més temps per buscar l'entesa i l'Ajuntament ja ha contactat amb la Generalitat per buscar solucions. Han proposat crear un grup de treball per explorar "altres camins" i "obrir un escenari" en què les administracions puguin "anar de la mà".

De fet, al gener el gimnàs ja va salvar una amenaça de desallotjament després que consistori i propietat s'avinguessin a negociar durant dos mesos. I en aquest temps, segons el govern municipal, s'han acostat postures i s'ha vençut la resistència inicial de la propietat, que està formada per set germans, a vendre. Però encara no hi ha fumata blanca. El projecte que la família fa temps que intenta tirar endavant preveu construir fins a 48 habitatges en aquesta parcel·la, situada a la frontera entre el Raval i Sant Antoni, i que disposa del certificat d'aprofitament urbanístic previ a la norma que obliga a reservar el 30% dels pisos a habitatge social en tota nova promoció.

Dutxes i roba

La tinent d'alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, ha comparegut en roda de premsa aquest matí acompanyada de Martí –fins ara les negociacions les capitanejava el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que està de permís de paternitat– per insistir que el seu equip no vol deixar caure el Sant Pau, que aquests mesos ha funcionat com a equipament emergència per fer front a la crisi del covid i actualment atén un miler d'usuaris cada mes amb dutxes, roba i menjar. "Des de l'Ajuntament farem tot el que està a a la nostra mà per donar continuïtat al projecte", ha insistit. El govern municipal ha tancat la porta a una possible expropiació, com demanen alguns grups de l'oposició, perquè assegura que l'espai no compleix els requisits necessaris per tirar-la endavant, ja que caldria justificar que és l'únic lloc de la zona on es pot fer el projecte previst: salvar el gimnàs i construir-hi habitatge públic. Després que s'hagi aturat el desnonament, Pérez ho ha qualificat de "bona notícia per al barri, l'entitat i els usuaris".

La cooperativa que gestiona el gimnàs demanava aquests dies la implicació directa de l'alcaldessa en la negociació, cosa que fins ara no ha passat. I li retreia que en els cinc anys que fa que arrosseguen aquest conflicte amb la propietat no hagi entomat el tema com un "problema de ciutat". Avui han celebrat la petició d'ajornament i la gran convocatòria a defensar el gimnàs que preparaven per demà i que es preveia que mobilitzaria centenars de persones ja no serà necessària. No obstant això, la mantenen per donar suport a diferents desnonaments previstos aquest divendres al Raval i al Poble-sec. “Sols no ho haguéssim aconseguit”, han celebrat.

stats