Societat 13/03/2021

Els moviments socials demanen que segueixi la lluita al carrer: "Hi som"

Un acte a Barcelona denuncia que "la violència" és el sistema capitalista i no els contenidors cremats

3 min
La filòsofa Marina Garcés durant l'acte organitzat pels moviments socials

L'acte que va organitzar la patronal per demanar que s'aturessin els disturbis al carrer arran de l'empresonament del raper Pablo Hasél ha tingut avui la seva resposta, en un acte celebrat al Parc de les Tres Xemeneies de Barcelona. "Hi som", ha dit la filòsofa Marina Garcés, que ha sigut l'encarregada d'obrir els parlaments. "La revolta no és existir, és ser-hi", ha afegit. Garcés ha recordat que des de fa molts anys convivim amb moltes crisis (la del 2008, la climàtica, la pandèmica...) i ha denunciat que aquesta situació té un gran risc i uns interessos molt clars: "Normalitzen la crisi perquè volen que pensem que només podem merèixer una engruna més. I ens fan creure que no va bé quan a ells els hi va molt bé", ha criticat. La filòsofa ha assegurat que el futur no té per què ser aquest i que encara està per decidir-se: "Dir que hi som és un desafiament".

L'objectiu de l'acte, sota el lema Per la majoria i que comptava amb el suport de més de 300 organitzacions socials, era exigir "un canvi radical de les polítiques socials i econòmiques del país", en paraules d'Ivan Miró, activista de la Ciutat Invisible. Miró, que ha recordat que va ser a les Tres Xemeneies on va començar la vaga de la Canadenca, ha fet una crida a la unitat dels moviments socials i a seguir lluitant organitzats. "Arcadi, no perdem l'esperança de seguir lluitant", ha dit en referència a Arcadi Oliveres, l'economista i activista greument malalt. Miró també ha reclamat la llibertat dels presos polítics i ha donat les gràcies "a la joventut combativa" i ha enviat una abraçada "a les companyes ferides i a les que han perdut els ulls" durant els disturbis viscuts a Catalunya i altres ciutats de l'Estat contra l'empresonament de Hasél.

"En aquella fotografia marcial i lúgubre, els empresaris van expressar que són el poder. I és cert. Són el poder dels interessos d'uns pocs. Són el poder privat que destrueix l'interès general", ha dit Miró en referència a l'acte dels empresaris. En les intervencions hi han participat representants dels diferents col·lectius que lluiten contra les injustícies del sistema, els motius pels quals, segons els organitzadors, va esclatar la violència després de l'empresonament del raper lleidatà. Les entitats han sigut Agitació Feminista, el sindicat CGT , Ecologistes en Acció, Sindicat de Manters, RidersXDrets, Guerra a Cerberus, CATAC i Arran, i ha sigut la representant d'aquest moviment juvenil de l'esquerra independentista, Adriana Roca, la que ha rebut més aplaudiments. "Més d'un 40% d'atur juvenil, desnonaments, augment de la violència masclista, ERTOs sense cobrar... Aquesta és la realitat de milers de joves, però per a ells el conflicte són els contenidors cremats", ha dit. Ella, com altres veus, ha criticat que els empresaris i els periodistes s'han fixat més en els disturbis al carrer que no pas en els motius que hi ha darrere de les protestes i han demanat més atenció al "fons" que a les "formes". "Per a ells la millor forma de protesta és la que surt un dia, torna a casa i ja no torna a sortir més. En definitiva, la que no canvia res", ha afegit davant dels aplaudiments dels concentrats. I ha acabat el seu parlament advertint que els disturbis no han acabat: "Respondrem amb més força fins que caiguin tots. Perquè hem perdut la por i perquè no tenim res a perdre. I perquè sabem que només lluitant tindrem futur".

stats