Societat 02/07/2021

Multa de 180.000 euros a Iqoxe per l'explosió en què van morir tres persones

La Inspecció de Treball atribueix una infracció molt greu a la química

E.F.
2 min
Explosió a l'empresa IQOXE de Tarragona

BarcelonaL'empresa química Iqoxe haurà de pagar una multa de 180.000 euros per l'explosió que va costar la vida a tres persones –dos treballadors de la fàbrica a la Canonja i un veí de Tarragona– i en va ferir vuit més. La Inspecció de Treball de Catalunya considera una infracció "molt greu" l'actuació de l'empresa que va derivar en la deflagració mortal i detecta "diversos incompliments preventius de seguretat i salut laboral" en la producció de la substància química –MPEG 500– que es feia a les instal·lacions.

Els fets van passar el 14 de gener del 2020, quan un reactor va explotar a la planta, dedicada a la producció d'òxid d'etilè i altres derivats de l'etilè i el propilè. La Inspecció de Treball constata "continues dilacions en l'entrega de documentació requerida" a la companyia per aclarir els fets i l'acusa de posar "obstacles" en el curs de les actuacions que han derivat finalment en la proposta de sanció.

En paral·lel, també proposa que Iqoxe pagui el recàrrec de prestacions a la Seguretat Social dels treballadors afectats per la falta de mesures de seguretat i salut laboral que van patir l'accident.

L'explosió està sota investigació judicial pels indicis de delictes d'imprudència greu amb resultat de mort, lesions, danys i delictes contra el dret dels treballadors, segons recull el sumari del cas. Com a investigats hi consten, de moment, el director de la planta de la Canonja, el director general d'Iqoxe i, com a persona jurídica, Iqoxe. La complexitat del cas ha obligat a fer una instrucció en tres peces separades, perquè és una investigació molt complexa. La principal se centra en l'explosió, amb un "greu risc potencial per a les persones"; la segona, en els permisos per augmentar la producció, i la tercera, en vessaments al mar de productes contaminants.

stats