Les elèctriques esquiven més de la meitat de multes per tallar la llum

La justícia troba a faltar un reglament i pensa que la llei de pobresa energètica no empara les sancions

3 min
Els comptadors elèctrics d'un bloc de pisos al barri de Campclar de Tarragona.

BarcelonaFa un parell de setmanes va transcendir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia anul·lat la sanció de mig milió d’euros a Gas Natural –ara Naturgy– per la dona morta a Reus a qui va tallar la llum. Però aquesta decisió no és una excepció perquè les elèctriques han esquivat més de la meitat de les multes per incomplir la llei de pobresa energètica, la 24/2015, que obliga a demanar un informe als serveis socials abans de deixar sense electricitat, llum o gas un habitatge per no pagar les factures. L’Agència Catalana del Consum ha posat 162 sancions a les companyies per saltar-se aquesta llei, però les empreses han recorregut a la justícia i els jutges n’han tombat 89, més de la meitat, segons dades a les quals ha tingut accés l'ARA.

En totes les multes anul·lades, excepte en la de Reus, la Generalitat assegura que no ha pogut presentar un recurs perquè només ho pot fer quan les sancions són de més de 30.000 euros. La de Reus és l’única que està pendent d’un recurs de cassació al mateix TSJC, en què el Govern confia que els jutges canviïn de criteri. Però la sentència, que de moment deixa sense efecte la multa de mig milió d’euros, argumenta que falta “un veritable reglament” de la llei de pobresa energètica per mantenir que l’empresa ha comès una infracció. L’alt tribunal considera que sense això “no tenia l’obligació” de demanar cap informe als serveis socials.

El que passa, però, és que l’Agència Catalana del Consum ja va fer un protocol que els jutges van tombar per un recurs d’Endesa. Segons la portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, era “una guia de com aplicar la llei” dirigida a les elèctriques i als serveis socials. La justícia va considerar que aquest protocol en forma de guia havia de tenir “un rang de reglament” tot i que Campuzano respon que la llei ja és molt clara. És el mateix que pensa la Generalitat, que s’empara en el punt 4 de l’article 6 de la llei, que recull que quan l’empresa hagi de fer un tall de subministrament "ha de sol·licitar prèviament un informe als serveis socials municipals”.

En canvi, el TSJC apunta que el punt 2 del mateix article de la llei parla d’un “protocol obligat de comunicació”. Com que els jutges conclouen que aquest protocol “no existia” quan van passar els fets de Reus, anul·la la sanció. Campuzano també vol esperar què diu el TSJC en el recurs de cassació “perquè marcarà la línia de futur”, però alerta que els jutges “no es posen d’acord” en l’argument que fan servir per tombar les multes. En instàncies inferiors, una magistrada d’un jutjat contenciós administratiu pensa que la llei no empara les exigències que recull. Considera en diverses sentències que el Codi de Consum de Catalunya no avala que les companyies puguin demanar un informe sobre la situació dels clients ni que hagin de comunicar a l’administració els impagaments. Una altra jutge del contenciós administratiu comparteix la mateixa justificació.

428.840 euros recaptats

Campuzano admet que faran una anàlisi de les 89 sentències que anul·len les sancions “per veure si tenen un criteri comú”, però afegeix que en 13 multes més que les elèctriques han portat a la justícia s’ha donat la raó al Govern: per tant, s’han cobrat els imports. Segons les dades de l’Agència Catalana del Consum, fins ara s’han recaptat 428.840 euros amb les sancions que no han rebut el revés dels jutges. Malgrat la resposta judicial, l’Aliança contra la Pobresa Energètica reivindica que la llei “s’està aplicant”, fet que exemplifica amb l’acord de finals de març entre el Govern i Endesa perquè milers de famílies deixin d’arrossegar els deutes que tenen amb l’empresa pels impagaments de les factures.

Quatre dates de la llei de la pobresa energètica

23-07-2015: s’aprova la llei 24/2015 contra la pobresa energètica

El 23 de juliol del 2015 el Parlament va aprovar la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’habitatge i la pobresa energètica. La llei obliga a demanar un informe als serveis socials abans de deixar sense electricitat, llum o gas un habitatge o un domicili per no pagar les factures. També fa una crida a arribar a acords amb les empreses subministradores perquè posin ajudes per fer front als deutes.

04-12-2017: un jutjat de Barcelona tomba el protocol

Dos anys després de l’aprovació de la llei, un jutjat contenciós administratiu de Barcelona va anul·lar el protocol dedicat a l’aplicació de la llei contra la pobresa energètica. La sentència donava la raó a un recurs d’Endesa, que al·legava que l’Agència Catalana del Consum no era un organisme competent per aprovar aquest protocol. Des de llavors el document va quedar suspès però la llei va continuar en vigor.

27-02-2020: el TSJC també decideix tombar el protocol

El TSJC va compartir el criteri del jutjat contenciós administratiu i també va acceptar el recurs d’Endesa contra el protocol de l’Agència Catalana de Consum. L’alt tribunal va considerar que el document pretenia fer una funció normativa “sense comptar amb el desenvolupament reglamentari autonòmic”. Per això va mantenir nul el protocol i va advertir que faltava “una concreció suficient” que tingués una altra forma.

29-12-2020: el TSJC anul·la la sanció a Naturgy de la dona morta a Reus

El TSJC va donar la raó al recurs de Gas Natural –Naturgy– esgrimint que el protocol de la llei no estava aprovat quan una dona va morir a Reus arran d’un incendi amb una espelma perquè li havien tallat la llum i no podia pagar-la. La Generalitat va posar una sanció de mig milió d’euros a la companyia d’acord amb la llei 24/2015, però amb aquesta sentència del TSJC de moment la multa ha quedat anul·lada. El Govern ja ha presentat un recurs de cassació contra la decisió.

stats