Anul·len la sanció a Naturgy pel cas de la dona morta a Reus a qui van tallar la llum

La Generalitat recorre la sentència del TSJC i recorda que l'empresa havia d'haver esperat l'informe de serveis socials

Elena Freixa / Pau Esparch
3 min
Casa incendiada per una espelma d'una dona que li van tallar la llum a Reus l'any 2015

Gas Natural no haurà de pagar de moment la sanció de mig milió d'euros que li va imposar la Generalitat pel cas de la mort d'una dona a Reus que vivia en situació de pobresa energètica després que la companyia li tallés el subministrament elèctric. Segons ha avançat el Diari Més, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat el recurs que va presentar l'empresa –ara sota el nom comercial de Naturgy– i esgrimeix que el protocol de la llei de pobresa energètica no estava aprovat quan van passar els fets, i per això deixa sense efecte la multa. El departament d'Empresa, però, ja ha presentat recurs de cassació al mateix TSJC i ha rebatut que la companyia havia d'haver esperat l'informe dels serveis socials abans de procedir al tall, com fixa la llei catalana de pobresa energètica, al marge del protocol.

El cas es remunta al novembre del 2016, quan una de les espelmes amb què la dona il·luminava casa seva va incendiar el matalàs on dormia i va estendre les flames pel pis, cosa que li va causar la mort. La Rosa, de 81 anys, feia dos mesos que no tenia llum. La Generalitat va considerar una "infracció greu" l'actuació de l'elèctrica per no haver sol·licitat prèviament un informe als serveis socials municipals i va imposar la sanció de 500.000 euros que ara el tribunal ha anul·lat.

En la seva sentència, a la qual ha tingut accés l'ARA, el TSJC diu que el protocol de la llei de pobresa energètica "no existia" ni tampoc "havia sigut oficialment publicat", raó per la qual considera que Naturgy "no tenia l'obligació legal de sol·licitar l'informe dels serveis socials de l'Ajuntament de Reus". Segons el tribunal, el protocol "està cridat a ser un veritable reglament" i argumenta que la sanció es va imposar "sense que s'haguessin donat les condicions de possibilitat de la conducta infractora", motiu pel qual accepta el recurs de l'empresa.

L'informe social

En canvi, el Govern remet a la llei de pobresa energètica (la 24/2015) per recórrer la sentència i, concretament, subratlla que l'obligació d'esperar una valoració dels serveis socials ja queda recollida a l'article 6.4. El departament al·lega que amb aquesta obligació "concisa i clara" de la norma no és necessari "cap desenvolupament reglamentari, protocol o conveni" perquè sigui exigible el compliment a les companyies elèctriques. A més, recorda que el Tribunal Suprem ja s'ha manifestat en una sentència anterior sobre la no necessitat d'un reglament quan hi ha una obligació "precisa i rotunda", com és el cas.

També l'ONG Aliança contra la Pobresa Energètica defensa la validesa de la llei per poder condemnar l'empresa distribuïdora i, en un comunicat, lamenta que els jutges s'hagin "alineat amb Naturgy", en una decisió que per als activistes és una mostra més de com el poder judicial "sucumbeix als interessos de l'oligopoli energètic" i retalla la legislació que protegeix més l'usuari de tot l'Estat. La Taula del Tercer Sector qualifica d'inadmissible la decisió del TSJC i considera que deslegitima la llei catalana de pobresa energètica.

La sentència arriba dues setmanes després que la Generalitat signés un conveni amb Endesa per perdonar i fer-se càrrec del deute milionari que 35.000 famílies empobrides i vulnerables han contret amb la companyia elèctrica, i quan s'està a l'espera que altres grans distribuïdores, com la mateixa Naturgy, s'afegeixin a la iniciativa que permet a les llars amb deutes començar de zero sempre que tinguin un informe favorable dels serveis socials del seu municipi.

stats