Societat 18/12/2010

La comunitat musulmana defensa les grans mesquites com a antídot a l'integrisme a Espanya

Construir grans mesquites que substitueixin els oratoris situats a garatges i baixos d'edificis pot ser un eficaç antídot contra l'integrisme islàmic a Espanya, segons ha defensat avui el president de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya (UCCIC), Noureddine Ziani

Efe
2 min

Barcelona"És més fàcil que les idees integristes es difonguin en garatges on només entren els membres de la comunitat que en grans mesquites obertes a tothom, amb oratoris, cafeteries i zones de reunions", ha dit Ziani a Efe durant el congrés "Els musulmans i els valors europeus", que se celebra aquest cap de setmana a Barcelona.

L'integrisme religiós i el rebuig creixent que pateix l'islam a Europa són els principals problemes dels musulmans residents a la Unió Europea i dos dels temes que debaten aquest cap de setmana els 200 líders religiosos, estudiosos i polítics reunits en aquest congrés, que organitza el Consell Europeu dels Ulemes Marroquins, amb seu a Brussel·les (Bèlgica), i la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya (UCCIC), amb seu a Barcelona.

El president d'aquesta última entitat, que agrupa 40 mesquites de Catalunya, ha assegurat a Efe que "l'integrisme religiós" és "la principal amenaça" de l'islam, ja que "defensa idees contràries a l'esperit dels ensenyaments del profeta Mahoma" i "genera rebuig contra el conjunt dels musulmans".

"Si Espanya vol lluitar contra l'integrisme ha de facilitar la concessió de llicències per a grans mesquites", segons Ziani, que també ha advocat per "impulsar a la formació d'imams a Europa, finançada i monitorada per les administracions", com a "fórmula útil per evitar les postures radicals".

Els líders musulmans reunits des d'avui a Barcelona estan preocupats "pel creixent rebuig que pateix el col·lectiu musulmà" i que està propiciat "pels integrismes religiosos, tant musulmans com d'altres religions" i per l'"ús polític que fan alguns partits de la immigració i la religió musulmana".

En aquest sentit, ha criticat que el tema de la prohibició del burca s'hagi debatut a diversos ajuntaments catalans perquè "s'ha creat una polèmica innecessària, que ha aixecat recels entre musulmans i no musulmans i no ha solucionat cap problema real".

Sobre aquest assumpte, l'advocat Iván Aybar Giménez pronunciarà al congrés una conferència titulada "La laïcitat i l'espai públic: a propòsit de l'hijab i altres símbols religiosos".

Ziani també ha denunciat "l'actitud de l'Estat i de la Generalitat que només reconeixen com a interlocutors a la Comissió Islàmica d'Espanya i al Consell Islàmic de Catalunya, quan saben positivament que aquests dos organismes no representen el conjunt de la comunitat islàmica".

El president de la UCCIC ha lamentat "la divisió existent entre els musulmans espanyols" i ha demanat que les administracions impulsin "eleccions democràtiques que permetin a la comunitat musulmana comptar amb interlocutors vàlids i representatius".

L'imam italià Yahya Sergio Yahe Pallavicini ha abordat aquest tema en la seva conferència titulada "Els musulmans europeus: lideratge, identitat i responsabilitat".

stats