Ciència

La NASA nomenarà un director per aclarir si els ovnis són d'origen extraterrestre

Un estudi encarregat per l'agència espacial no troba proves suficients sobre la naturalesa dels fenòmens anòmals no identificats (FANI)

3 min
'la mejor foto de un ovni' de la historia

Washington"Estem buscant senyals de vida extraterrestre, en el passat i en el present. Està en el nostre ADN explorar i preguntar-nos per què les coses són com són". Així s'ha pronunciat aquest dijous l'administrador de la NASA, Bill Nelson, durant la presentació dels resultats d'un esperat informe sobre la naturalesa dels Fenòmens Anòmals No Identificats (FANI). L'estudi, encarregat l'any passat per l'agència espacial a un equip independent de científics i experts, no ha pogut aclarir l'origen dels objectes aeris albirats en els darrers anys, fet que ha portat la NASA a prendre una decisió sense precedents: nomenarà un càrrec específic per investigar aquests ovnis.

"L'estudi independent de la NASA no ha trobat cap evidència que els FANI –com anomena oficialment els ovnis– tinguin un origen extraterrestre. Però encara no hem pogut saber què són aquests objectes. És per això que anuncio avui que la NASA nomenarà un director de recerca de Fenòmens Anòmals No Identificats", ha anunciat Nelson en roda de premsa. "Per primera vegada, hem pres accions concretes per investigar l'origen d'aquests objectes", ha remarcat.

La tasca d'aquest director serà "desenvolupar i supervisar la implementació de la recerca de FANI per part de la NASA", ha avançat Nelson. Concretament, el nou director s'encarregarà de "centralitzar les comunicacions, els recursos i les capacitats d'anàlisi de dades per establir una base de dades robusta per a l'avaluació dels futurs Fenòmens Anòmals No Identificats", ha assegurat. També ha detallat que es farà servir "intel·ligència artificial" per buscar "anomalies al cel", com s'ha fet fins ara en la cerca d'espais "habitables" fora del nostre planeta. "I ho farem de manera transparent", ha afegit.

Objectiu: "desestigmatitzar" el fenomen

Per la seva part, la cap de la missió científica de la NASA, Nikki Fox, s'ha congratulat per l'avenç que signifiquen els resultats d'aquest estudi, que ajuda a "desestigmatitzar la recerca sobre els fenòmens no identificats". Concretament, l'objectiu de la NASA era analitzar aquests fenòmens a través d'un enfocament científic, així com elaborar una guia per ajudar a comprendre'ls. Per això va formar un grup de 16 experts per examinar com es recullen les dades sobre els objectes tant al govern com al sector privat.

"Els FANI són un dels misteris més grans del nostre planeta, i això és degut al nombre limitat de dades d'alta qualitat que envolten aquest tipus d'incidents. Malgrat que hi ha nombrosos casos d'albiraments, no són consistents ni detallats, i no van acompanyats d'observacions que puguin ser utilitzades per arribar a conclusions científiques definitives sobre la naturalesa i l'origen dels FANI", ha conclòs Fox, justificant la decisió.

Per la seva banda, Dan Evans, administrador adjunt associat per a la Investigació de la Direcció de Missions Científiques de la NASA, ha al·legat la necessitat de garantir la seguretat espacial: "La presència de FANI genera preocupacions serioses sobre la seguretat dels nostres cels. I és l'obligació d'aquesta nació determinar si aquests fenòmens suposen algun risc potencial sobre la seguretat de l'espai aeri. No oblidem que la primera a de la NASA és de aeronàutica".

L'informe sobre els ovnis arriba en un moment en què s'ha trencat el tabú al país sobre l'existència d'objectes voladors. Durant les últimes dècades, centenars de pilots han informat de les seves experiències amb objectes d'origen desconegut. Fins que, fa un mes, un exoficial d'intel·ligència, David Grusch, va declarar en una audiència al Congrés nord-americà que "els albiraments no són estranys ni aïllats", i va arribar a assegurar que el Pentàgon oculta l'existència de naus d'origen extraterrestre, així com "restes no humanes".

Durant la roda de premsa, Nelson ha donat la seva opinió personal que existeix vida més enllà de la Terra. "Hi ha una fascinació mundial pels FANI. En els meus viatges, una de les primeres preguntes que em solen fer és sobre aquests albiraments. Si em pregunten si crec que hi ha vida en un univers tan vast que em resulta difícil comprendre la seva grandària, la meva resposta personal és: 'Sí'", ha aventurat l'administrador de la NASA.

"Extraterrestres" al Congrés mexicà

Precisament, la Cambra de Diputats de Mèxic va presenciar aquest dimecres per primera vegada una audiència pública sobre l'existència de vida extraterrestre que ha fet la volta al món. L'ufòleg Jaime Maussan va presentar un estudi de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) i va portar davant del congrés dos cossos que, segons ell, són "éssers no humans" de més de 1.000 anys d'antiguitat.

Segons va explicar, els dos cossos es van mantenir sepultats durant un mil·lenni a l'interior d'una diatomea, un tipus d'alga que no permet el creixement de bacteris ni fongs, fet que n'hauria permès la preservació. "No es tracta de mòmies, es tracta de cossos que estan íntegres, complets, que no han estat manipulats en el seu interior i que tenen una sèrie d'elements que els fan veritablement extraordinaris", va assegurar Maussan.

stats