Ciència
Societat 25/07/2022

Neix un consell de savis científics per orientar la recerca catalana

El Govern tria 20 noms per definir cap a on s'han d'orientar les polítiques i els recursos en R+D+I els pròxims anys

3 min
La primera reunió del Grup Horitzó, que assessora el Govern en polítiques R+D+I

Barcelona"Tenim el potencial, el múscul i els fons que han d'arribar d'Europa". Així resumeix el director de l'ICFO, Lluís Torner, la conjunció idònia que té davant la ciència a Catalunya, i que no pot desaprofitar. Mentre el Govern cuina la llei del sector, que preveu aprovar després de l'estiu, ha traslladat una vintena de científics l'encàrrec perquè defineixin amb més concreció quines creuen que han de ser les prioritats per a la recerca del país en els pròxims anys. L'encàrrec recau en l'anomenat Grup Horitzó, una llista on hi ha el mateix Torner, així com Bonaventura Clotet, Núria Montserrat, Carme Torres, Àlex Arenas o Joan Massagué.

La idea és que quan la llei sigui una realitat, el desplegament pugui fer-se d'entrada amb un full de ruta sobre les línies estratègiques que s'han de seguir, cap a on han d'orientar-se els recursos. "Hi ha molt de talent, hi ha moltes idees, però es veuen escanyades perquè no hi ha prou recursos; ens cal tenir les infraestructures i assegurar una compensació econòmica adequada als investigadors", ha resumit el director d'IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, com a primera pinzellada del que ha d'abordar el grup científic, que s'ha reunit aquest dilluns per primer cop. "Hi ha molta gent il·lusionada i espero que serveixi per posar les bases per avançar", ha dit confiat.

Els membres del Grup Horitzó, que assessorarà el Govern en recerca

Coincidint amb la primera trobada, el departament de Recerca i Universitats ha publicat la diagnosi del punt des d'on parteix el sector. L'envelliment de les plantilles de personal docent i investigador, la dificultat que troben els joves per obrir-se camí i consolidar una carrera científica o la dificultat per retenir talent o internacionalitzar plantilles apareixen a la llista dels senyals d'alerta que cal atendre, segons conclou l'informe L'estat de la ciència a Catalunya, encarregat a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). A la part del finançament, hi figura la urgència d'augmentar els fons que es destinen a R+D+I tant des de les administracions com des del sector privat, per tal que s'acostin als estàndards d'Europa.

Pel que fa a la situació de la recerca universitària, l'informe alerta d'una "situació paradoxal" perquè, mentre demostra una gran capacitat per captar fons competitius espanyols i europeus, també es noten "signes d'esgotament i problemes estructurals" del sistema que poden ser "un perill" a mitjà i llarg termini. La consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, ha recollit el guant per assegurar que escoltaran els científics, perquè els reptes "no podien esperar gaire més". La feina del Grup Horitzó, ha afegit, és només l'inici del que després recaurà en el Consell de Recerca i Innovació (Coricat), que preveu crear la futura llei.

Torner ha confiat que el grup d'experts convocat pel Govern (paritari i divers pel que fa a especialitzacions i trajectòries professionals) ajudarà a "orientar i apuntar bé els objectius", que van des de la recerca sanitària fins a la que té a veure amb l'emergència climàtica, les energies netes o aspectes més relacionats amb com s'organitzarà la societat en el futur. "Fa 20 anys, això que fem avui no podria fer-se, però ara tenim prou múscul científic i se'ns presenten el fons Next Generation, uns recursos que potser no hi seran d'aquí un temps", ha insistit.

El repte d'una nova generació científica

Geis ha admès la situació "d'estancament i de dèficit d'efectius fruit de l'envelliment de plantilles, amb una mitjana d'edat de 53 anys". També ha assumit que falta mobilitat al llarg de la carrera universitària i que cal tant millorar les condicions d'inici per als joves investigadors com evitar "la pèrdua de talent femení".

Clotet ha corroborat que les condicions dels investigadors són un tema crucial. "Això és el mateix que passa amb els metges o les infermeres: si al final resulta que tenim talent però a Portugal el salari és tres cops més alt...", ha lamentat, i ha fet una crida a abordar aquests aspectes amb la nova llei.

stats