Benestar animal

Neix el primer santuari públic per acollir cavalls desnodrits o maltractats

El nombre d'èquids comissats a Catalunya s'ha duplicat fins als 25 anuals

3 min
Els cavalls volten en grup i amb llibertat en el primer santuari per cavalls comissats.

BarcelonaEls cavalls desnodrits, maltractats o, en general, víctimes de negligències per part dels seus propietaris tenen per primera vegada un santuari públic on recuperar-se. El nombre de cavalls detectats en situacions crítiques a Catalunya s'ha disparat els últims anys i el departament d’Acció Climàtica disposarà, a partir d'ara, d’un centre específic per acollir-los. Des del 2018 la Generalitat ha comissat 87 exemplars de cavalls i el ritme d'actuacions anuals s'ha accelerat: "Entre el 2018 i el 2020 hi havia uns 10 o 12 animals en situació extrema, però aquests últims anys, a partir del 2021, s'ha disparat fins als 25 casos", ha explicat la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes. Si fins ara aquests cavalls s'enviaven a diferents centres del país on es podien recuperar, ara el Govern n'ha creat un d'específic per quan es donen aquests comisos.

Amb el nou refugi, el departament d'Acció Climàtica vol millorar els circuits d'acollida i que els procediments quan es detecta un cas es resolguin més de pressa perquè es garanteix un espai amb places d'acollida disponibles ja d'entrada. Les instal·lacions de la finca que s'ha endut el concurs públic podran albergar una trentena de cavalls, tots procedents de comisos per maltractament o altres negligències, mentre que hi haurà una altra ubicació per als que s'apartin dels seus amos per ordre judicial.

La responsable del santuari, Rosa Llistar, ha explicat que els animals arriben "molt estressats" per la seva situació anterior, i que en alguns casos això pot derivar en un trauma. La instal·lació ja ha rebut 12 cavalls des que va començar a funcionar i, segons la responsable, es treballa perquè recuperin el benestar "físic i emocional" i ho facin en llibertat, en grup –ja que els cavalls són animals gregaris– i d'una manera natural. Llistar ha elogiat la iniciativa "única i pionera" del departament.

La directora d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, i la responsable del centre, Rosa Llistar, amb els cavalls del refugi.

El contracte del Govern, valorat en uns 100.000 euros anuals, inclou el transport, custòdia, alimentació, assistència tècnica veterinària i subministrament de productes farmacèutics i sanitaris durant sis mesos. Es considera que aquest és el període necessari perquè els animals puguin recuperar la salut. Esgotat aquest termini, es busca que els cavalls siguin acollits en una nova casa.

Un animal poc protegit

Guillaumes ha explicat que els cavalls comissats acostumen a ser de propietaris particulars que no se'n volen desfer, però que no poden tenir-ne cura. Alguns són víctimes de maltractament i en altres casos són directament negligits. Un dels cavalls que ja descansa al santuari provenia d'un hipòdrom. Com que va patir una lesió i no podia córrer, els propietaris van deixar de cuidar-lo. La directora d'Agricultura i Ramaderia ha avisat que el comís suposa, segons la llei de benestar animal, una infracció greu o molt greu i, depenent de l’incompliment, les sancions van dels 600 als 6.000 euros per als propietaris en casos greus i superiors en casos molt greus.

Aquest nou santuari, segons Guillaumes, ha d'ajudar a posar fi a una problemàtica particular. El dels cavalls és un cas bastant especial, ha subratllat, ja que la llei de protecció dels animals empara sobretot gossos, gats i fures. "En el cas dels cavalls hi ha animals que es crien per a producció de carn, com el poltre, i els animals que es crien per a hípiques, centres eqüestres i propietaris privats, i els posen tots en el mateix calaix", ha subratllat la responsable del Govern, lamentant que aquí la regulació es queda curta. Ha avançat la intenció del Govern de fer una nova llei de protecció dels animals a Catalunya i crear una subcomissió específica dins del departament d'Acció Climàtica.

stats