Societat 16/05/2012

Un 30% dels nens de l'Estat tenen excés de pes

La Fundació Thao presenta els resultats d'un estudi sobre obesitat infantil i qualifica la situació actual "d'alarmant"

Thaïs Gutiérrez
2 min

BarcelonaUn 30% dels nens espanyol pateix excés de pes. Entre aquests, un 21,7% té sobrepès i un 8,3% pateix obesitat. Aquesta és una de les conclusions més rellevants d'un estudi presentat aquest dimecres per la Fundació Thao que qualifica "d'alarmants" els resultats. Segons el doctor Rafael Casas, director científic del Programa Thao-Salud infantil, la situació d'obesitat infantil que es viu a l'Estat és "una epidèmia" i ha demanat que es facin més esforços a nivell polític i social per lluitar contra aquesta situació que provoca molts costos a la sanitat.

Segons les dades de l'estudi, realitzat entre més de 38.000 nens i nenes, a la franja d'edat entre 3 i 5 anys es detecta que un de cada quatre nens té excés de pes, el que per als responsables de la fundació és "alarmant". A la franja entre els 6 i els 9 anys aquesta xifra creix fins arribar a gairebé un 33% dels nens i nenes i "sorprenentment", segons els autors de l'estudi, la xifra baixa fins al 32,2% entre els nens de 10 a 12 anys. Aquesta és una dada positiva segons els experts que han presentat l'estudi que han destacat que la davallada més sorprenent en aquesta edat es dóna entre les nenes, que passen de tenir un 9,9% de sobrepès a la franja d'entre 6 i 9 anys a tenir-ne 6,2% entre els 10 i els 12 anys.

Hàbits saludables

Segons Casas "l'augment del pes està directament relacionat amb l'estil de vida" per tant la preocupant situació a l'Estat es pot millorar "canviant l'estil de vida per un altre més saludable". Això vol dir tenir uns hàbits d'alimentació correctes, més d'acord amb la dieta mediterrània, i abandonar la vida sedentària. "Si fem això, solucionarem molts dels problemes relacionats amb l'excés de pes", diu Casas.

L'estudi també analitza el grau d'adherència dels nens i nenes a la dieta mediterrània. Per a Casas hi ha algunes dades preocupants com que només un 66% diu que esmorza cada dia. Aquest expert apunta que "l'esmorzar és un dels àpats més importants del dia i és una molt bona manera de prevenir l'obesitat i donar-li al cos tota l'energia que necessita per afrontar les primeres hores del dia. És un àpat que no es pot saltar", diu. Una altra dada preocupant és que un 75% dels nens enquestats diuen menjar una peça de fruita al dia i només un 53% pren una segona peça de fruita, unes xifres que els experts consideren "molt baixes". Pel que fa a la verdura, la cosa no millorar: Un 62% dels nens menja verdura almenys un cop al dia i un 27% en menja més d'una vegada al dia. "Ens preocupen aquestes dades perquè el consum de fruita i verdura diari hauria de ser molt major, de 5 peces al dia", diu Casas.

Tot i això, l'enquesta deixa alguna xifra per ser optimistes. La xifra de nens que menja peix amb regularitat ha augmentat i arriba al 76% així com l'us d'oli d'oliva que es dóna en un 95% dels enquestats.

stats