Societat 08/10/2013

"No confonguem amor amb possessió": protesta multitudinària a Tàrrega pel crim de l'Alba

Unes 2.500 persones s'apleguen a la plaça Major per fer un minut de silenci i condemnar de forma unànime la violència de gènere

Acn
2 min
Protesta a Tàrrega contra la violència de gènere després del crim de la nena de 14 anys Alba Martí / ACN

TàrregaLa capital de l'Urgell viu commocionada la mort d'Alba Martí, la nena de 14 anys que ahir dilluns va ser brutalment apunyalada pel seu xicot, Michelle de los Ángeles Rosado, de 18 anys.

Segons els càlculs de la Policia Local, unes 2.500 persones –en una vila de menys de 17.000 habitants– s'han aplegat a la una del migdia a la plaça Major per fer un minut de silenci i condemnar de forma unànime la violència de gènere.

La majoria dels assistents eren adolescents, companys de la víctima, que s'han mostrat molt afectats per la pèrdua de la seva companya, molt coneguda a la ciutat. S'han pogut veure moltes pancartes de rebuig a la violència i suport a la família. "No confonguem amor amb possessió", deia una de les pancartes més grans.

La convocatòria també ha aplegat familiars de la víctima, com el seu avi, que s'ha col·locat al costat de l'alcaldessa, Rosa Maria Perelló, durant la lectura del manifest, precedida d'un toc de campanes i el minut de silenci que ha finalitzat amb un fort aplaudiment. També hi havia una cosina del pare de la víctima, que ha explicat que darrerament la nena volia deixar-ho amb el noi i s'ha lamentat que ara ja sigui massa tard.

A les dotze del migdia s'havia fet el ple extraordinari en què s'havia aprovat un manifest de rebuig a la violència de gènere i de condemna dels fets. En aquest text es fa referència a "l'educació com a paraula clau per sembrar una bona llavor que doni uns bons fruits". També "educació en el respecte i la tolerància, i educació en uns valors vàlids i positius, així com educació en models de relació basats en la igualtat i el respecte mutu".

El text, que posteriorment s'ha llegit a la concentració a la plaça Major, acaba amb el clam de la ''tolerància zero'' contra aquest tipus de crims i el condol a la família Martí-Egea, així com a tots els amics i amigues de la víctima. Tàrrega ha suspès tots els actes després de decretar dos dies de dol, i les banderes de tots els edificis institucionals onegen a mitja asta amb crespons negres.

Durant el matí, també la delegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, havia fet una crida a reflexionar sobre els fets i a admetre, com a societat, la responsabilitat col·lectiva davant de fets com el crim de Tàrrega.

La vila està en estat de xoc pels fets, que es van produir ahir passades les vuit del vespre, quan suposadament el noi va matar amb una navalla la nena a casa seva. Posteriorment va confessar els fets als Mossos d'Esquadra, que el van detenir, i el jutge va declarar el secret de sumari sobre el cas. Al domicili de la víctima es va concentrar un bon nombre d'amics i curiosos fins que pels volts de les dotze de la nit es va fer l'aixecament del cadàver.

stats