Societat 12/12/2017

"No sabia que eren guàrdies civils; un em pegava a la cara i els altres a les costelles i als ronyons"

El barceloní que explica que va recriminar a un grup d'agents de paisà que arrenquessin una estelada va acabar amb contusions al cap i al cos i encara està de baixa

Enric Borràs
3 min
Un agent de la Guàrdia Civil, en una foto d'arxiu

Barcelona"Sortia d'anar a veure la mare; eren quatre homes i dues dones, i vaig veure com arrencaven una estelada que feia anys que hi havia en una planta baixa del carrer Alcanar", explica l'home de 41 anys que dissabte al vespre, a Barcelona, va tenir una topada amb un grup d'agents de la Guàrdia Civil. "Anaven de paisà i no van dir en cap moment que eren policies", assegura. I afegeix: "Ho vaig saber més tard, quan ja s'havia acabat tot". Una ambulància se'l va endur abans que pogués explicar del tot què havia passat -ho va denunciar l'endemà-, i potser per això la patrulla dels Mossos només va denunciar un dels guàrdies. L'informe mèdic del barceloní indica que va acabar amb "policontusions en context d'agressió física", tot i que un dels guàrdies també assegura que l'home el va agredir a ell.

Quan va recriminar als policies de paisà que arrenquessin la bandera, li van contestar: "Millor que te'n vagis, tu no has vist res". Semblaven beguts, assegura. Ell va insistir i els va dir que trucaria a la policia i mentre ho feia assegura que el van atacar. "Mentre em passaven d'Emergències als Mossos se'm van tirar al damunt; com a mínim eren tres", afirma. "Un se'm va asseure al damunt i em pegava cops de puny a la cara i els altres puntades de peu a les costelles, als ronyons i a l'esquena; em vaig quedar fet una bola per protegir-me", afirma. Segons l'informe mèdic, quan va arribar a l'Hospital del Mar tenia erosions al crani, a la galta i a l'avantbraç; hematomes a l'ull, al nas i en un dit de la mà dreta, i un altre dit de la mateixa mà inflamat. Treballa en un centre esportiu de la Barceloneta, però encara està de baixa.

El barceloní -que prefereix que no es publiqui el seu nom- explica que el va salvar un home negre, que se li va acostar i li va treure els policies de sobre i el va ajudar a aixecar-se. El mòbil havia anat a parar a sota un contenidor però ell no es va rendir: assegura que el va agafar i va tornar a trucar al 112. Va seguir l'home que havia arrencat la bandera, el mateix, diu, que se li havia assegut a sobre mentre el pegava, quan va marxar amb les dues guàrdies mentre que els altres tres policies van trencar per un altre carrer. Mentre els seguia assegura que parlava amb els Mossos per dir-los per on anaven perquè els poguessin interceptar, i que el guàrdia de l'estelada se li va tornar a abraonar.

L'home manté que va demanar a uns veïns que li guardessin el mòbil i que va plantar cara al guàrdia de paisà, que tot i això el va tornar a agredir. Després se'n va anar i llavors va aparèixer la patrulla dels Mossos, avisada de l'incident, al carrer Balboa. Ell els va assenyalar el guàrdia civil i, quan els Mossos el van voler identificar, segons fonts del cos, el guàrdia d'entrada s'hi va negar i va intentar fugir, i fins i tot els va insultar. A causa d'això els Mossos l'han denunciat per desobediència i faltes al respecte. El guàrdia, al seu torn, ha denunciat el barceloní per agressió i assegura que va ser ell qui el va atacar perquè va saber que era policia. El propietari de la bandera també ha denunciat que l'hi arrenquessin. A banda del procés judicial, la Guàrdia Civil ha obert una investigació interna sobre els fets.

stats