"No haver protegit la meva filla dels abusos m'acompanyarà tota la vida"

La Fundació Vicki Bernadet presenta una campanya per combatre les agressions sexuals en la infància

2 min
Campanya de la Fundació Vicky Bernadet en el dia mundial per a la prevenció contra l'abús sexual infantil

BarcelonaEls monstres no són "verds" ni "gegants". No són els monstres que es veuen a les pel·lícules. Els monstres que abusen sexualment de centenars de milers de menors són persones "com nosaltres". Així ho explica Nuria Calero en un vídeo de la Fundació Vicki Bernadet per prevenir la violència sexual contra els menors. Quan era petita, la Nuria va patir abusos per part del seu pare, i al cap de molts anys la seva filla també va ser víctima de la seva exparella. "No haver protegit la meva filla dels abusos m'acompanyarà tota la vida", diu la Nuria en un vídeo que intenta conscienciar sobre la necessitat de trencar els silencis i ensenyar als nens què són els abusos. "Mai em vaig imaginar que fos possible trobar un segon monstre en aquesta vida, igual o pitjor que l'anterior", diu ella quan reflexiona sobre el que li va tocar viure, primer com a infant que va patir abusos i després com a mare d'una nena que també va patir-ne.

La Nuria és un dels tres testimonis escollits per la Fundació Vicki Bernadet que expliquen els abusos que van patir quan eren petits. Carles Castells també va ser-ne víctima quan tenia 10 anys i no va ser capaç d'explicar-ho al seu entorn fins que en va fer 47. Gairebé quatre dècades de silenci, que ara relata en una campanya anomenada Cartes sobre la taula, coincidint amb el Dia Mundial per a la Prevenció de l'Abús Sexual Infantil. "La realitat és que la majoria dels abusos es cometen en l'entorn de confiança de l'infant, per part de familiars o referents. Una dada esgarrifosa que personalment em preocupa i que em ve al cap cada cop que sento el típic «això a casa meva no passarà»”, explica el Carles. Precisament aquesta setmana un estudi de l’ONG Save the Children ha constatat que el 84% dels agressors són coneguts: la meitat són de l’entorn familiar –pare, parella de la mare, avi, oncle o un altre familiar– i la resta són amistats o companys de la víctima, coneguts de la família o educadors. 

Els abusos que va patir Mercè Pàmies durant la seva infància van tenir un impacte molt important en la seva personalitat i en la manera de relacionar-se amb el seu entorn. Era una "nena alegre" que de sobte va canviar radicalment de caràcter i es va convertir en una altra persona. "Em sentia atrapada, trista, bruta, sola... I plorava, plorava molt, en silenci. Vaig créixer amb por", explica la Mercè, per a qui tot allò "semblava tan normal" però en realitat "no ho era".

Els tres testimonis de la campanya que ha fet Ogilvy s'han presentat aquest matí al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Durant el 2020 la Fundació Vicki Bernadet va rebre 1.350 demandes d'ajuda i va oferir suport psicològic a 356 víctimes d'abusos sexuals infantils.

La Fundació Vicki Bernadet llança una campanya contra l'abús sexual
stats