Societat 02/01/2020

Un noi de Sabadell denuncia una discriminació racista la nit de Cap d'Any en una discoteca de Sant Cugat

El local Lemon no va deixar entrar un grup de nois negres al·legant que no anaven ben vestits

Laia Vicens
2 min

BarcelonaEl que havia de ser una bona nit de festa per celebrar l'entrada al 2020 va acabar amb la primera discriminació racista que ha viscut el Jean, un noi de 19 anys de Sabadell a qui dimarts a la nit, durant la revetlla de Cap d'Any, no van deixar entrar a la discoteca Lemon de Sant Cugat del Vallès. Segons denuncia a l'ARA l'afectat, els porters van al·legar motius d'"imatge i vestimenta" i també que el grup de nois no eren clients "habituals" per no deixar-los passar. Però el Jean ho atribueix a una discriminació racista: "Quan vas amb nois blancs la vestimenta no importa", denuncia aquest noi. L'entitat SOS Racisme ja va denunciar que la no admissió en locals privats ha passat de representar el 4% dels casos denunciats el 2013 al 15% el 2018.

El Jean explica que va comprar l'entrada a la discoteca Lemon per internet uns dies abans de la nit de Cap d'Any i que el grup d'amics, tots negres, van anar al local amb dos cotxes. "Al cotxe on anava jo es va comentar que féssim la cua per separat, però jo m'hi vaig negar. Els de l'altre cotxe es van barrejar amb blancs i els van deixar passar", explica el Jean a l'ARA. No van ser l'únic grup vetat: segons denuncia el noi, un altre grup de nois magrebins i negres tampoc van poder accedir al local. "Per la mateixa raó: per la imatge i la vestimenta", diu. A les imatges que va gravar el Jean aquella nit es veu que en Jean vesteix un jersei de coll alt negre, uns pantalons grisos i sabates. "En tota l'estona no vaig veure que se li negués l'accés a cap persona blanca", afirma.

El noi va trucar aleshores als Mossos d'Esquadra, que van tardar dues hores i mitja en arribar. Els agents li van dir que només poden actuar si el local no té full de reclamacions, així que el jove va demanar posar una instància al local. I tot i que ho va fer, té dubtes sobre el recorregut que tindrà la seva denúncia. Per això ja s'ha posat en contacte amb SOS Racisme i també amb el noi que va patir un cas similar fa uns mesos a la discoteca Waka de Sant Quirze del Vallès. En aquell cas, on també s'hauria impedit l'accés a un noi pel seu color de pell, la Generalitat va portar el cas a la Fiscalia, ja que el local acumulava un historial de queixes similars.

Fonts de la discoteca Lemon consultades per l'ARA han assegurat que no discriminen per motius racistes i argumenten que dins del local hi havia nois i noies negres i que també hi ha treballadors que són d'origen estranger. Diuen que, entre els requisits per negar l'entrada a l'establiment, hi ha que vagin "mal vestits" o "beguts", però "mai per motius racistes".

"Jo només volia celebrar el Cap d'Any com qualsevol altre jove. Em van fer sentir molt malament. També em va fer pensar el fet que els meus amics comentessin estratègies per fer a la cua de la discoteca perquè ens deixessin entrar", lamenta el Jean. Explica que sovint, quan surt de festa, els porters li pregunten amb qui va, però mai l'havien fet fora d'un local o li havien prohibit l'entrada. Fins aquest dimarts. Era la primera vegada que sortia amb els seus amics negres de festa.

stats