ENVELLIMENT DE LA POBLACIÓ
Societat 05/12/2010

El nombre de centenaris catalans es dobla en poc més d'una dècada

Hem recorregut Catalunya a la recerca d'avis centenaris. A Vic, hem conegut la Maria Antich, a Sant Just Desvern, a l'Antonio Albesa i a Lleida hem parlat amb la Teresa Brufau

Lara Bonilla
1 min
Teresa Albesa, una centenària de Lleida

Vic p { margin-bottom: 0.21cm; } La Maria Antich va fer cent anys el passat mes de novembre. Ella és un dels 1.205 centenaris que hi ha a Catalunya. La xifra pràcticament s'ha doblat. S'ha passat de 501 centenaris el 1996 a 662 l'any 2001 i a 1.205 l'any 2009, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya. Els avenços mèdics i la millora de l'assistència i la xarxa sanitària expliquen aquest augment. “Hi ha més centenaris perquè hi ha més vells i aquests, a més, s'han fet més visibles”, explica Maria Pia Barenys, sociòloga especialitzada en vellesa.

p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } Però quin és el secret per arribar als 100 anys? Es calcula que el 30% de la longevitat és genètica i la resta s'atribueix a factors ambientals, és a dir, alimentació i estil de vida. Però ho hem volgut comprovar de primera mà coneixent alguns centenaris. A Vic, hem bufat les espelmes del pastís d'aniversari amb la Maria Antich. A Sant Just Desvern hem conegut l'Antonio Albesa, un centenari molt actiu que fa natació i juga als escacs. I a Lleida hem parlat amb la Teresa Brufau que ens ha explicat el seu secret per arribar a 100 anys: dur una vida ordenada.

Ho podeu llegir a la versió en paper del diari ARA i podeu veure la Maria, la Teresa i l'Antonio en aquest vídeo.

stats