Relacions socials
Societat 12/11/2021

Només un terç dels espanyols es va masturbar durant el confinament, diu el CIS

L'enquesta publicada pel CIS també pregunta sobre les relacions socials i amoroses

ARA
2 min
Una joguina sexual

“Explorar-nos ha passat a jugar un paper molt més important en les nostres vides, perquè ara cobreix les necessitats físiques i afectives que el distanciament social ens nega en una edat tan clau de la vida”. Així s'explicava l’Andreu (va preferir un nom fals perquè no se l’identifiqui) a l'ARA fa uns mesos. És un de tants joves als quals la pandèmia del coronavirus, i en especial els confinaments més severs, va trastocar les relacions socials i, també, la sexualitat. Ara, un baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) fet públic aquest divendres ha traduït reflexions com la de l'Andreu en dades i ha conclòs que gairebé un 67% dels joves d'entre 18 i 24 anys van explorar el seu cos sexualment, és a dir, es van masturbar.

El percentatge va caient amb l'edat: entre els 25 i els 34 anys diuen que es van masturbar el 54% dels enquestats, i la xifra no supera el 15% entre les persones de més de 65 anys. En total, i sempre segons les dades del CIS, la majoria dels espanyols no es va tocar durant el confinament, o almenys diuen que no ho van fer: el 59,6% diuen que no es van masturbar i només el 35,9% asseguren que sí que ho van fer. Si es té en compte el gènere, els percentatges encara varien més: el 43,9% dels homes diuen que es van masturbar, enfront del 28,1% de dones que ho reconeixen.

Amb tot, pel que fa a la vida sexual, la pandèmia no ha deixat un llast important entre la població. Segons es desprèn del CIS, per al 80% de les persones enquestades el covid no ha afectat la seva vida sexual, i fins i tot un 9% asseguren que l'han millorat.

El baròmetre d'aquest divendres del CIS també ha llençat altres preguntes al voltant de les relacions socials i afectives en el context del covid-19, i per això també demana per aspectes com l'impacte d'internet en les relacions personals, en especial de les xarxes socials per conèixer gent, o la vinculació entre amor i sexe. L'estudi, a través d'una enquesta a 3.011 persones, conclou que el 52% de la població desconfia de poder trobar l'amor a internet, per bé que una gran majoria (51%) veuen "positives" les xarxes socials a través de les quals es pot conèixer gent, mentre que un 36% les veuen "negatives o molt negatives".

Més aïllats

Ara bé, la irrupció de les tecnologies i del component virtual en les relacions socials i afectives també s'ha traduït en una sensació de solitud. Vuit de cada deu enquestats consideren que les noves tecnologies "aïllen més les persones", i el 72% consideren que disminueixen la comunicació amb la família. A més, sobre les relacions socials que es mantenen a través d'internet, un 40% no estan d'acord en el fet que impliquin més confiança que les relacions cara a cara, ni compromís (26%) i tampoc sinceritat (43%). Només el 3% hi estan totalment d'acord.

stats