La nova colada del Cumbre Vieja és més fluida i avança més ràpid cap al mar

El govern espanyol aprova 10,5 milions d'euros per ajudar a comprar habitatges per als damnificats

ARA
2 min

BarcelonaMés fluida i més ràpida. Així és la lava del volcà Cumbre Vieja de La Palma en la represa de la seva activitat, després que ahir dilluns estigués unes hores inactiu. El magma avança cap al municipi de Tazacorte, en direcció al mar i ara ja és a uns 800 metres de la línia de la costa.

1.

Quina activitat té ara el volcà?

El volcà va tornar a tenir activitat ahir a les set de la tarda, després d'haver estat en silenci durant bona part del dia. En aquesta represa la característica principal és que la lava és menys espessa, és a dir, ara té un aspecte més semblant al típic dels volcans hawaians. En aquests moments hi ha dues boques actives: una en el con principal del Cumbre Vieja i l'altra per sota, que és la que emet un magma a una temperatura més alta i molt més fluida.

Segons l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan), el volcà expulsa ara menys cendra i material piroclàstic que durant els dies previs. L'organisme indica que s'ha entrat en una fase efusiva, que significa que les erupcions poden tenir menys protagonisme però que la lava cau de manera més fluïda.

2.

Quan s'espera que arribi al mar?

Els especialistes no s'atreveixen a fixar quan el magma caurà al mar i fins i tot n'hi ha que dubten que hi acabi arribant. La colada s'està trobant obstacles, com la muntanya del municipi de Todoque, a poc menys d'un quilòmetre de la costa de Tazacorte.

3.

Quin és l'abast de la destrucció del magma?

Des que el 19 de setembre el Cumbre Vieja va entrar en erupció, la lava s'ha escampat per una superfície de 258 hectàrees, segons els càlculs del sistema europeu d'observació terrestre Copernicus, que ha xifrat en 686 les edificacions afectades (589 totalment destruïdes sota la lava) i en 21 els quilòmetres de carretera desapareguts.

4.

Quins són els ajuts econòmics per als afectats?

El consell de ministres d'aquest dimarts ha aprovat la concessió de 10,5 milions d'euros per ajudar els damnificats. D'aquesta quantitat, prop de la meitat (5,5 milions) es destinarà a la compra de 107 habitatges a La Palma que hauran d'estar disponibles per ser ocupats immediatament, segons recull el decret a què ha tingut accés Efe. El paquet d'ajudes es limitarà als residents empadronats a l'illa que hagin perdut el seu habitatge habitual, siguin propietaris o llogaters.

5.

Què s'està fent com a mesures de prevenció?

Davant de l'avançament del magma cap a les costes de Tazacorte, diumenge ja es va ordenar el confinament preventiu de les àrees de San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i La Condesa. Això implica que es recomana als veïns d'aquests municipis que s'estiguin en espais tancats per evitar les molèsties de la caiguda de cendra i l'impacte de gasos i material volcànic. Amb tot, no s'ha detectat una reducció significativa de la qualitat de l'aire a la zona.

stats