Societat 16/05/2013

Una científica acomiadada a València ha participat en l'equip que ha aconseguit la clonació de cèl·lules humanes

Núria Martí va enviar el currículum a la Universitat d'Oregon després d'un ERO al Centre d'Investigació Príncep Felip

Ara
2 min
Núria Martí, investigadora valenciana de la Universitat d'Oregon que ha participat en l'equip que ha aconseguit la clonació humana amb fins terapèutics

Barcelona"Era a la Universitat de València i al Príncep Felip. Hi va haver un ERO, em van fer fora i vaig enviar un currículum a la Universitat d'Oregon, que em va donar feina el dia següent". La científica valenciana Núria Martí Gutiérrez va emigrar als Estats Units després de ser acomiadada del Centre d'Investigació Príncep Felip de València en un ERO el 2011, i ara forma part de l'equip que ha aconseguit un dels avenços científics més importants de la història recent: la clonació humana amb finalitats terapèutiques.

Fa més d'un any va arribar a Oregon i es va incorporar a l'equip que ha treballat en la investigació. La biòloga va deixar el Centre d'Investigació Príncep Felip, on hi feia la tesi doctoral, el novembre del 2011, tal com ella mateixa ha explicat a RAC1 i a '20 minutos'. Especialitzada en reproducció assistida, Martí ha participat en el procés de transferència nuclear, derivació de cèl·lules mare i manteniment de les línies cel·lulars com a coordinadora de les donacions ovocitàries a la Universitat d'Oregon, on hi va arribar el febrer del 2012.

En una entrevista a '20 minutos', la investigadora valenciana assegura que la clonació humana li continua "sonant a ciència-ficció": M'imagino que tothom està preocupat pel tema, però la nostra investigació no està enfocada a la clonació. Obtenim cèl·lules mare embrionàries que en un futur es podran usar en teràpia cel·lular". "Entenc que hi hagi un debat ètic, o que es reobri. És normal que es pensi que hi ha finalitat de clonació reproductiva: aconseguir un ésser viu a partir dels embrions. Però ara mateix l'única via que hi veig és la terapèutica", ha afegit en declaracions a RAC1.

Un equip d'investigadors nord-americans ha aconseguit per primera vegada la clonació humana amb finalitats terapèutiques en obtenir cèl·lules mare embrionàries amb la tècnica de la transferència nuclear, la mateixa que es va utilitzar amb l'ovella Dolly, segons un article publicat aquest dimecres a la revista científica 'Cell'.

Els investigadors de la Universitat de la Salut i la Ciència d'Oregon van utilitzar un òvul d'una donant sana, en van extreure el nucli i hi van introduir el nucli d'una cèl·lula de la pell d'un pacient adult. Gràcies a l'electroestimulació, es va aconseguir un embrió del qual van derivar les cèl·lules mare.

L'article a la revista 'Cell' explica que "les cèl·lules mare aconseguides amb aquesta tècnica tenen capacitat de convertir-se, igual que les cèl·lules mare normals d'embrió, en diversos tipus de cèl·lules", i destaca que, "com que les cèl·lules reprogramades poden generar-se amb material genètic del mateix pacient, no hi ha risc de rebuig d'un trasplantament".

stats