Societat 25/10/2011

Els 10 objectes d'ús quotidià més contaminats

El 40% de les intoxicacions alimentàries es produeixen a casa. Molts dels perills de contagi són a la cuina, la roba i als objectes d'us quotidià

Ara
2 min
Bacteris E.coli des del microscopi

BarcelonaAl voltant d'un 40% de les intoxicacions alimentàries es produeixen a casa. Per sensibilitzar la població sobre aquest problema el National Health Service (NHS) del Regne Unit (l'equivalent britànic al Servei Català de la Salut) reuneix en un document una sèrie de dades impactants sobre la contaminació d'alguns objectes d'us quotidià basant-se en estudis fets, majoritàriament, al Regne Unit. El recull assenyala que les persones, el menjar i les mascotes són els principals importadors de gèrmens, que, un cop entren, poden anar a parar a qualsevol lloc de la casa.

  • La pica de la cuina, niu de gèrmensEn general, es considera la tapa del vàter com la part més contaminada de la casa, però, de mitjana, la pica de la cuina conté 100.000 vegades més gèrmens.
  • Fusta de tallarLa taula de fusta que serveix, a la majoria de cases, per tallar els aliments conté, de mitjana, 200 vegades més bacteris fecals que el seient del vàter. Els experts en higiene recomanen fer servir fustes diferents per a carn, peix i vegetals.
  • Els àcars s'alimenten de nosaltresL'habitació és el caldo de cultiu perfecte per als àcars de la pols, que s'alimenten de pell morta. De mitjana, una persona desprèn fins a 10 grams a la setmana i 18 quilos durant tota la seva vida
  • Les bosses de mà, l'autobús dels bacterisUna bossa de mà pot contenir més de 10.000 bacteris per cada 2,5 centímetres quadrats. A més, un terç de les bosses de mà analitzades per l'NHS van tenir resultat positiu en bacteris fecals.
  • Esponges que no netegenL'NHS recomana substituir l'esponja de la cuina regularment perquè pot contenir centenars de bacteris, incloent-hi E.coli i salmonel·la. Les petites cavitats humides de l'esponja els atrapen i és molt difícil de desinfectar del tot.
  • Gèrmens voladorsTirar de la cadena del vàter sense haver abaixat la tapa pot fer que els microbis saltin fins a dos metres. Poden arribar a la pica o fins i tot al raspall de dents.
  • Bugada brutaL'NHS també alerta del risc que hi ha amb tocar la roba bruta amb les mans i aconsella rentar-se després les mans. A més, calen altes temperatures per desfer-se dels microorganismes més resistents.
  • El calaix de l'amanida i dels bacteris domèsticsEl diari anglès The Guardian ha publicat una galeria d'imatges on aprofundeix en aquestes dades de contaminació, citant un article de The Huffington post el diari assegura que el calaix de la nevera on es guarden els vegetals pot contenir fins a 750 vegades més bacteris dels considerats saludables.
  • No només a casaA més, segons publica la BBC, un estudi en 409 persones que agafaven autobusos i trens va demostrar que més d'un 25% tenien bacteris fecals a les mans, que després es transferien a les superfícies.
  • El comandament de la televisió, el més contaminat d'una habitació d'hospitalUn estudi de la Universitat d'Arizona publicat al 2005 apuntava al comandament de la televisió com l'objecte que més bacteris tenia en una habitació d'hospital. Superava el lavabo i els botons de trucada.
stats