SOCIETAT
Societat 21/11/2011

Aquest dimarts serà el dia més complicat de la tardor per la pluja

Les escoles de l'Alt Empordà tancaran aquest dimarts pel temporal

Ara
4 min

BarcelonaEl director general de Protecció Civil, Manel Pardo, ha explicat aquesta tarda que dimarts serà el dia més complicat de la tardor per les pluges, el vent i el fort onatge. El problema, ha destacat, és que continuarà plovent en zones on ja hi ha molta aigua acumulada. Ha demanat que els municipis estiguin atents i que la gent estigui pendent de les previsions.

Pardo ha explicat que els Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona han suspès les classes de demà dels centres de primària i secundària de l'Alt Empordà davant les fortes pluges que es preveu que puguin caure. El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ja havia decidit tancar les escoles aquesta tarda per tal d'evitar possibles incidències. Aquest migdia s'ha anat a recollir els alumnes dels diferents centres a l'espera que demà al matí la circulació a les carreteres estigui normalitzada. A més, 12 escoles catalanes i 5 instituts més tancaran demà.

Els Bombers de la Generalitat han rebut 64 avisos per 56 incidents, la majoria a Girona i sobretot a l'Alt Empordà. Pardo ha destacat que el vent bufarà fort a les comarques centrals de Barcelona i als municipis de la costa, on s'han de protegir al màxim els accessos als passatges marítims.

La intensificació de les precipitacions en les últimes hores obliga a tallar quatre carreteres de l'Alt Empordà i una de Tortosa, segons el SCT. Les vies afectades són la N-II, tallada 12 km a Vilamalla; la C-252, afectada al Far d'Empordà i a Garriguella; la C-31, tallada a Vilamalla, i la GIP-5129, que continua interrompuda a Vilafant. També continua tallada la T-301 a Tortosa per les pluges. A Figueres, l'Ajuntament ha activat en fase d'alerta el pla d'emergència, i la policia de la capital altempordanesa ha tallat diversos carrers per l'acumulació de l'aigua. Així mateix, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha avançat a la una del migdia la recollida dels alumnes de les escoles de la comarca.

Tot i que la GIP-5129 ja estava tallada a Vilafant des de primera hora del matí, la N-II, la C-252 i la C-31 s'han interromput més tard, al voltant de la una del migdia. La que ja s'ha pogut obrir al trànsit és la N-260, que estava tallada a Llançà.

Alerta del pla Inuncat

Protecció Civil manté l'alerta del pla Inuncat per les previsions de pluges intenses acompanyades de forts vents i per l'estat de la mar. Segons la informació del Servei Meteorològic de Catalunya, es mantenen les previsions ja emeses per acumulació i intensitat de pluges que afecten les comarques de Girona, Barcelona, Tarragona i Terres de l'Ebre, tot i que també es podrien veure afectades altres comarques,

Aquesta situació es pot veure agreujada per les previsions d'onatge i el risc de forts vents, que poden arribar als 90 km/h durant tot el dia de demà.

Reforç policial a Figueres

Aquest migdia l'Ajuntament de Figueres ha activat en fase d'alerta el pla d'emergència municipal, a causa de les pluges intenses que afecten la ciutat i part de l'Alt Empordà. Com a conseqüència, la Guàrdia Urbana ha reforçat els efectius en previsió que l'episodi de pluges s'allargui i provoqui afectacions a la ciutat en les properes hores.

Fins a la una del migdia, la policia figuerenca ha tallat diverses vies públiques per l'acumulació d'aigua. És el cas del carrer Pedreres, de la plaça de l'Estació i, finalment, de la carretera que uneix Vilatenim amb el Far i que travessa el riu Manol.

L'Ajuntament, d'acord amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, ha avançat al migdia la recollida dels alumnes que utilitzen el servei de transport escolar. Una acció que es porta a terme com a mesura de prevenció. L'ens comarcal ha comunicat que realitzava la mateixa operació amb la resta de línies de transport escolar de la comarca.

El consistori figuerenc ha informat que s'ha decidit també suspendre les classes de la tarda a les escoles de primària i secundària de Figueres a causa de les pluges intenses que cauen a la ciutat des d'aquest matí.

Vilafant es col·lapsa durant el matí

Fins a seixanta litres per metre quadrat han caigut aquest matí a Vilafant (Alt Empordà) en només dues hores. L'acumulació de l'aigua ha obligat a tallar diverses carreteres que han dificultat la circulació. Concretament, a la N-260, a l'entrada de la població, s'ha hagut de desviar el trànsit per culpa de l'acumulació de l'aigua a la calçada, mentre que també ha calgut tallar la via a tocar de la riera d'en Serra, que ha desbordat. Altres punts conflictius han sigut el vial, que travessa els tres nuclis, que s'ha hagut de tallar a l'alçada de sota el pont de l'autopista i també la GIP-5129, des de primera hora del matí, per culpa del desbordament del riu Manol just a sota del pont de l'autopista. Al migdia, l'únic punt que seguia tallat era el rec Santa Susanna, que es desborda amb molta facilitat.

Segons ha explicat l'alcaldessa, Consol Cantenys, ha sigut un "matí complicat perquè han començat a desbordar-se rieres i recs, que ja acumulen aigua de dies anteriors i ens hem quedat una mica assetjats". En alguns moments hi ha hagut un cer "caos", segons han reconegut, ja que era molt difícil moure's pel centre i també sortir-ne.

stats