Pandèmia
Societat 07/05/2021

Obre a Barcelona un equipament per allotjar i acompanyar joves sense llar d'entre 18 i 23 anys

El projecte Llar d'Oportunitats compta amb 2 M€ l'any i està cofinançat per l'Ajuntament i la Generalitat

ARA
2 min
Un sense llar amb mascareta, aquest dimecres al passeig de Gràcia de Barcelona

BarcelonaBarcelona té un nou equipament per allotjar fins a 40 joves sense llar. El dispositiu, obert a l'abril, funciona les 24 hores tots els dies de l'any. El projecte està pensat per allotjar i atendre de manera integral joves d'entre 18 i 23 anys que, per la seva situació prèvia, es troben en una situació d'alta vulnerabilitat social i desemparament sense referents familiars. De fet, es tracta d'un equipament "d'alta intensitat socioeducativa". El projecte, batejat com a Llar d'Oportunitats, compta amb la col·laboració de l'entitat Superacció, que en gestiona el dia a dia, i la Fundació de la Santa Creu, responsable de les instal·lacions. Té un pressupost d'1,96 milions d'euros a l'any i està cofinançat per l'Ajuntament i la Generalitat, segons informa l'ACN.

El centre dona continuïtat al recurs que el consistori va posar en marxa a Montgat durant la irrupció de la pandèmia com a mesura excepcional. Segons l'Ajuntament, l'experiència d'emergència va servir per constatar que calia un recurs específic per a aquest perfil d'usuaris. Per això l'objectiu del projecte Llar d'Oportunitats no és només allotjar, sinó també oferir oportunitats, com el mateix nom indica. La idea és que funcioni com un projecte "educatiu, de recuperació i promoció social" per a joves en situació de carrer, sense referents adults, amb dificultats d'idioma o problemes per regularitzar la seva situació.

En aquest sentit, la intervenció socioeducativa des de l'equipament parteix de l'experiència de Montgat, que ha posat el focus en el treball social comunitari i el sentiment de pertinença, per exemple. "La voluntat és acompanyar els joves de manera individual, anant més enllà de la cobertura de les seves necessitats bàsiques i proporcionant eines per promoure la seva socialització", resumeixen des de l'Ajuntament. La derivació al nou equipament es farà preferentment des dels equips socials municipals que fan intervenció al carrer, normalment el Servei de Detecció i Intervenció (SDI).

A més, el centre passarà a formar part de Sostre 360, el programa impulsat per la Generalitat per acompanyar joves majors d'edat que es troben en situació de sensellarisme i vulnerabilitat, i en serà el referent a la ciutat de Barcelona.

stats