Què està fet i què queda per fer a la Sagrada Família?

Fins ara, s'ha executat el 70% de les obres, i l'objectiu és acabar-les el 2026

Un total de 3.260.880 persones van passar pel temple de la Sagrada Família el 2014. Els primers sis mesos del 2015, l'obra de Gaudí ha rebut 1.700.000 visitants. Durant la propera jornada de portes obertes, els dies 23, 24 i 25 d'octubre, més de 30.0000 persones hi entraran de manera gratuïta.

Fins ara s'ha executat el 70% de les obres, i l'objectiu és acabar-les el 2026. "Ho aconseguirem si mantenim el ritme actual", assenyala l'arquitecte director de l'obra, Jordi Faulí. Aquests són els principals canvis que es veuran en els propers deu anys, fins a arribar a la culminació del projecte més ambiciós d'Antoni Gaudí.

Torre de Jesucrist

El proper moment memorable per al temple serà el 2020, quan es culminarà la torre de Jesucrist amb la creu que la coronarà. Gaudí va dir explícitament que no volia que fos més alta que Montjuïc, i per això tindrà una altura de 172,5 metres. La xifra no és aleatòria: és 23 vegades 7 metres i mig. Els 7 metres i mig són el número màgic de Gaudí. És la distància entre les columnes de la nau, que s'ha intentat mantenir a tot el temple. Així, les torres dels Evangelistes, per exemple, faran 18 vegades 7 metres i mig.

172,5 metres

Serà l'altura de la torre de Jesús, la més alta de la Sagrada Família

Sala creuer

La sala creuer és una de les zones que s'ha acabat aquest 2015, tot i que encara hi falten alguns detalls. Aquesta sala conté l'estructura que suportarà la torre de Jesucrist. Se n'han formigonat les voltes, i pròximament es faran els tancaments, les voltes i els accessos. Quan les torres estiguin acabades, aquesta sala serà accessible als visitants i s'hi faran projeccions amb explicacions sobre l'obra de Gaudí.

Torres centrals

Les torres dels evangelistes han arribat al final del seu primer tram, a 76 metres. Han d'arribar als 135, i aquesta serà la principal tasca d'aquí al 2020. L'any 2017 es començarà a notar el creixement d'aquestes torres, i serà quan es podran veure ja des del carrer. Juntament amb les torres dels Evangelistes es construirà la de la Mare de Déu i la de Jesucrist. En total, sis.

Sagristia de Ponent

Està previst que la sagristia de Ponent estigui enllestida cap a finals d'any. En els darrers mesos s'han acabat de col·locar els panells de la cúpula. A l'interior es treballa en l'adequació de la planta baixa com a sagristia de la basílica, que allotjarà els dos mobles originals de Gaudí. S'està col·locant la pavimentació, el tancament de fusta i vidre que la separa del claustre i la pica de purificació.

Façana de la Passió

En el pòrtic superior de la façana de la Passió s'han construït vuit de les nou columnes de granit de la banda mar. En total, a totes dues bandes, n'hi haurà 18. El primer semestre del 2016 estaran acabades. Serà en aquest moment quan s'hi afegirà un crismó. Faltarà situar la creu que coronarà el portal i esculpir les imatges dels àngels que l'acompanyaran. En els propers mesos s'acabarà la representació de la pedrera i de l'hort que hi haurà entre el sepulcre buit i el finestral del vitrall de la Resurrecció.

Així quedarà la Sagrada Família l'any 2026