Societat 07/11/2015

Omella: “Vinc com a pastor, no sóc un polític que farà política”

La prioritat del nou arquebisbe és el servei als pobres

Lara Bonilla
2 min
Omella va comparèixer ahir a Logronyo i va lloar el caràcter “acollidor” dels catalans.

BarcelonaVeure, conèixer i escoltar. Aquesta és l’actitud amb què el nou arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, que ahir va ser nomenat pel Vaticà, afronta el seu nou destí. Els seus professors al seminari li deien que el primer any que s’arriba de capellà a un poble s’ha de “veure, escoltar i callar per impregnar-se de la cultura on vas”, i això és el que vol fer Omella, conscient que el seu nomenament ha despertat reticències pel fet de no ser català. “No passa res, ens anirem coneixent”, va dir ahir el nou arquebisbe durant una roda de premsa a Logronyo. I va recordar que el seu poble natal, Cretes, a la comarca del Matarranya, a la Franja, és a només tres quilòmetres de la demarcació de Tarragona, per la qual cosa ha estat “molt a prop de les preocupacions, inquietuds i manera de ser de Catalunya”. Tot i això, no es va voler pronunciar sobre el procés sobiranista català perquè considera que el dret a decidir és una qüestió “més política que pastoral”.

“Vaig amb l’actitud del pastor que pasturarà l’Església, no sóc un polític que farà política. Sóc un pastor que coneixerà les seves ovelles, on hi ha pensaments de tota classe”, va dir Omella, que va insistir que vol “estendre la mà”, escoltar a tothom i impregnar-se de la cultura catalana. “Hauré de dedicar un temps a endinsar-me en la vostra història i els vostres projectes i inquietuds”, va escriure en la primera carta que ahir va fer arribar als feligresos de l’arxidiòcesi de Barcelona.

En la missiva reconeix que va sentir “veritable esgarrifança” quan li van comunicar el nou càrrec, per la “responsabilitat” que li queia a sobre. “Encara avui em pregunto: per què s’han fixat en mi?” El nou arquebisbe, de tarannà social, també fixa les seves prioritats: els pobres i els necessitats. I conclou: “No vinc a imposar res, vinc a oferir-vos la meva amistat”.

Benvinguda al nou arquebisbe

Els bisbes catalans, agrupats en la Conferència Episcopal Tarraconense, van donar ahir la “benvinguda” a Omella, mentre que Església Plural, crític amb la jerarquia eclesiàstica, l’acull amb “esperança” encara que lamenta “que el nomenament de bisbes segueixi fent-se d’esquena als fidels”. El Govern, per la seva banda, va valorar que Omella sigui una persona “que està en la línia del papa Francesc”.

stats