Català
Societat 09/11/2022

Mig milió d'activistes per potenciar l'ús del català: Òmnium llança la campanya 'Treu la llengua'

La campanya s'adreça a infants, joves i nous parlants

2 min
Antich, durant la presentació de la campanya.jpg

L'ús del català entre els joves no deixa de recular. A tall d'exemple, l'Ajuntament de Barcelona revelava la setmana passada en una enquesta algunes dades certament descoratjadores. L'ús de la llengua pròpia entre el jovent a la capital catalana ha caigut del 35,6% al 28,4% i no hi ha cap districte on predomini el català en aquest col·lectiu. Però no només entre els joves el català perd pistonada. Davant d'aquest escenari, Òmnium ha presentat aquest dimecres la campanya Treu la llengua amb l'objectiu de promoure la seva normalització.

Apel·lant a la seva massa social –amb més de 190.000 afiliats–, l'entitat aspira a aconseguir que "500.000 persones es converteixin en activistes per la llengua catalana", per fer front al descens en l'ús social del català. "És una doble crida: d'una banda, a tota la ciutadania a fer servir desacomplexadament i amb orgull la nostra llengua, i de l'altra, a tota la comunitat d'Òmnium a fer-se activistes pel català", ha dit el president, Xavier Antich. En la mateixa línia, la vicepresidenta de l'entitat, Mònica Terribas, ha subratllat la "necessitat que els 500.000 membres de la comunitat d'Òmnium, amb la seva capacitat de penetració, es converteixin en activistes".

"Treu la llengua": la nova campanya d'Òmnium pel català

La campanya, que comptarà amb mig miler d'accions, va adreçada als infants, als joves i als nous parlants, perquè com ha remarcat Antich la llengua a Catalunya és "un element de cohesió" i "d'autoestima col·lectiva". El màxim dirigent de l'entitat ha alertat de la situació "preocupant" de l'ús del català, especialment a l'escola, entre els joves i en el sector audiovisual. "Volem revertir aquesta situació des de la convicció que el català és una llengua viva i que ha demostrat que pot ser referent a nivell global en tots els àmbits i tenir un paper cabdal per a la cohesió social", ha reivindicat. 

Una de les principals potes d'aquesta campanya serà l’impuls de Vincles, una xarxa d’ensenyament en català que té com a objectiu garantir que els ciutadans que no dominen el català tinguin espais i persones amb qui utilitzar-lo compartint activitats en un entorn col·loquial.

Després de néixer l’any 1961 “per salvar els mots” en un context de repressió i persecució franquista, l'entitat s'ha proposat amb aquesta campanya generar activistes per la llengua que serveixin per utilitzar els mots que es van proposar salvar durant la llarga nit.

stats