Milers de persones omplen la plaça de Sant Jaume contra la sentència a la Manada

També s'han convocat concentracions en altres punts de l'estat espanyol per expressar el rebuig a la decisió del tribunal

ENRIC BORRÀS / MARIONA FERRER I FORNELLS

Minuts abans de les set de la tarda, l'hora en què s'havia convocat la protesta a Barcelona per la sentència de la violació dels Sanfermines, la plaça de Sant Jaume ja era plena a vessar. Milers de persones –la majoria dones– s'hi han concentrat amb rètols i pancartes improvisades amb lemes com "Prou violències masclistes" i "No és abús, és violació". La convocatòria de la protesta, feta a últim moment quan s'ha fet pública la sentència, s'ha escampat per WhatsApp i les xarxes socials ràpidament, a la mateixa velocitat que creixia la indignació que ha causat la decisió judicial.

A la concentració de Barcelona s'hi han reunit dones de totes les edats que han cridat lemes com "No és no", "Mascle violador, al triturador", "La Manada som nosaltres", "Si ens toquen a una, ens toquen a totes" i "Sense justícia, no hi ha pau". Un dels més sentits, però, és "No és abús, és violació", en una clara referència a la decisió del tribunal de condemnar els membres de la Manada per abusos sexuals i no per violació i ni tan sols per agressió sexual. A la façana de l'Ajuntament de Barcelona, a més del llaç groc en solidaritat amb els presos polítics, hi penja també arran de la sentència un llaç lila en oposició a la violència masclista.

Es calcula que la concentració ha comptat, com a mínim, amb més de 5.000 persones perquè la plaça Sant Jaume ha quedat plena del tot. La Clàudia, una estudiant de Barcelona de 18 anys, ha explicat que ha participat en la protesta perquè se sent "indignada". "És com dir-nos a totes que ens hem de resistir i arriscar-nos a morir perquè es consideri una violació", ha assegurat. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha participat en la concentració. "Cinc homes contra una dona és una violació gravíssima", ha exclamat Colau, que ha afegit: "Què ha de passar perquè es consideri una violació? ¿T'han d'arrencar els ulls i les ungles, t'han de trencar els ossos, t'han de matar perquè es consideri una violació?"

"El jutge s'ha posat en el lloc de la víctima? És evident que no", ha lamentat l'alcaldessa de Barcelona, que ha reclamat que "s'han de revisar les lleis perquè ara mateix són injustes i masclistes". "La diferència que fa la sentència entre abús i violació és un insult i una ofensa a totes les víctimes. Les víctimes han de saber que no s'han de rendir, que no estan soles, que avui som milers als carrers i que sortirem tantes vegades com calgui fins que es faci justícia i es revisi aquesta sentència. No ens resignem, no l'acceptem", ha conclòs Colau.

Un dels magistrats, partidari de condemnar 'la manada' només per haver robat el mòbil a la víctima

La mobilització de la plaça Sant Jaume s'ha convertit en una manifestació improvisada quan un grup ha entrat al carrer Jaume I i, seguit per milers de manifestants, ha tallat la Via Laietana. Ha continuat cap avall, mentre una part dels assistents es quedaven a la plaça de Sant Jaume, i ha tallat el passeig d'Isabel II al crit de "No és no, la resta és violació". Finalment, la manifestació ha arribat al passeig Lluís Companys davant el Palau de Justícia (on hi ha l'Audiència de Barcelona i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya). Els Mossos d'Esquadra han acordonat el Palau de Justícia.

Aquesta tarda també s'han convocat concentracions en altres punts de l'estat espanyol per expressar el rebuig a la decisió del tribunal. A part de Barcelona, milers de persones també han participat en les mobilitzacions que s'han fet, per exemple, a ciutats com Madrid i Sevilla –d'on són els condemnats de la Manada–. Les concentracions han reunit majoritàriament dones.

En el cas de Madrid, la convocatòria davant del ministeri de Justícia s'ha desbordat i a les vuit del vespre ja no es podia circular per cap dels carrers adjacents a l'edifici. Amb crits de "Vergonya", "Jo sí que et crec" i "No és abús, és violació", milers de dones han clamat en contra de la sentència. Madrid ja va arribar a una fita històrica el 8 de març amb una manifestació feminista sense precedents a la capital espanyola, que va col·lapsar tot el centre. Aquest vespre les manifestants han demanat mesures perquè casos com el de la Manada no se saldin amb una condemna en la qual es qüestiona la víctima.

Més continguts de