Recerca

L'OMS inicia assajos amb tres nous possibles tractaments contra el covid-19

Un panel d'experts va seleccionar els fàrmacs que es provaran a una cinquantena de països

ARA
2 min
Una sanitària en un espai habilitat per pacients covid a Itàlia.

BarcelonaDesprés de l'èxit de les vacunes, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) continua a la recerca d'un tractament efectiu contra el covid-19 per a pacients que han de ser hospitalitzats. Aquest dimecres l'organització ha anunciat que iniciarà un nou macroassaig amb tres nous possibles tractaments en els quals s'utilitzaran els fàrmacs artesunat (produït per la farmacèutica Ipca), imatinib (de Novartis) i infliximab (de Johnson & Johnson). Es tracta de tractaments pensats per a altres malalties, però que podrien ser reutilitzats pel covid si queda demostrat durant els assajos.

L'artesunat fins ara s'utilitzava en casos greus de malària, l'imatinib en alguns tipus de càncer, i l'infliximab per a l'artritis reumatoide i malalties que ataquen el sistema immunitari, ha assenyalat l'OMS en un comunicat. Els tres productes els han ofert els seus fabricants i els ha seleccionat un panel independent d'experts, "atès el seu potencial a l'hora de reduir el risc de defunció en pacients de covid-19", ha assenyalat l’organització.

Amb aquests fàrmacs l'OMS inicia la segona fase d'assajos Solidarity, que en la seva primera etapa no van aconseguir resultats positius després de provar en pacients quatre tractaments: la hidroxicloroquina (creada inicialment contra la malària), l'antiviral remdesivir, l'interferó i els antiretrovirals lopinavir i ritonavir. L'OMS va concloure a finals de l'any passat que cap d'aquests quatre tractaments aconseguia reduccions importants en la durada de les hospitalitzacions, les morts per covid-19 o el nombre de pacients que necessiten ventilació mecànica.

En contrast amb el ràpid desenvolupament de les vacunes anticovid, amb més d'una desena ja en ús a escala global, l'OMS reconeix que per ara només hi ha dos tractaments que siguin efectius per tractar els casos greus de covid-19: la dexametasona, un corticoesteroide, i la utilització d'antagonistes d'interleucina-6. Si bé el primer, la dexametasona, és de fàcil accés arreu del món perquè surt més barat, la interleucina és un tractament car que la mateixa OMS va advertir que no estaria a disposició de la majoria de pacients als països en vies de desenvolupament.

Segons ha apuntat l'organització, els assajos Solidarity –que rebran el nom de Solidarity Plus en aquesta nova fase– involucraran milers d'investigadors en 600 hospitals de 52 països, 16 més que en la primera fase de proves, va anunciar l'OMS.

stats