Societat 12/07/2017

Les onades de calor es quadruplicaran a Barcelona per l'efecte del canvi climàtic

Un estudi municipal sosté que fins i tot si es compleixen els Acords de París, la ciutat duplicarà les nits tropicals

Elena Freixa
3 min
La calor sahariana dispara el risc d'incendi

BarcelonaEls termòmetres anuncien més calor i xafogor aquests dies a la ciutat de Barcelona. Els efectes del canvi climàtic ja es deixen notar amb un increment de la temperatura mitjana i encara es faran sentir més els propers anys. La ciutat s'aboca a un possible increment de 30 dies càlids més a l'any -amb temperatures de més de 30 graus-, segons conclou una diagnosi sobre els efectes del canvi climàtic sobre la calor que ha presentat l'Ajuntament de Barcelona.

El risc d'onades de calor a la ciutat, que equivalen a períodes de tres dies seguits o més superant els 33,1 graus de màxima, creixerà i fins i tot poden arribar a quadruplicar-se a finals de segle, de manera que es passarà de patir-ne una cada aproximadament quatre anys a viure'n una a l’any.

La temperatura mitjana anual a la ciutat, que ara és de 18 graus, augmentarà 1,6 graus en l'horitzó del 2050 i les nits tropicals -amb temperatures per sobre dels 20 graus- es duplicaran respecte a les 38 nits que actualment es registren cada any a la ciutat. Totes aquestes projeccions recollides a la diagnosi de l’Ajuntament de Barcelona estan fetes confiant en el compliment a escala global dels Acords de París per reduir les emissions.

En cas que aquests compromisos per mitigar el canvi climàtic no es complissin, però, el mateix estudi contempla un segon escenari més pessimista. Sense la lluita per reduir les emissions, l'increment de temperatura a la ciutat serà encara més intens -dos graus centígrads a mitjans de segle-, i les onades de calor encara podrien tenir més freqüència i repetir-se fins a quatre vegades cada any cap a finals de segle, segons ha explicat el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno. Les nits tropicals podrien fins i tot multiplicar-se per tres i les tòrrides -amb temperatures per sobre dels 25 graus, poden arribar a ser cinc a l'any en lloc de la única nit a l'any en què ara s'assoleixen aquests registres de mitjana.

Diversos turistes es protegeixen, en un parc de Barcelona, del sol i les altes temperatures registrades a Catalunya durant l'onada de calor del 2009.

Tant a l'escenari més benèvol com al més pessimista, l'increment de temperatures i episodis de calor intensa es notarà més les zones de Barcelona més allunyades del mar, on no hi arriba l'efecte termoregularor. Els barris més afectats són Vallvidrera, el Tibidabo, Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona. En canvi, les temperatures més tòrrides a les nits es patiran més als barris del litoral de la ciutat.

La vulnerabilitat dels barri a les onades calor, però, s'ha calculat creuant les dades meteorològiques amb d'altres com la població major de 75 anys que viu sola a cadascun d'ells o el grau d'aïllament dels edificis. Així, s'ha vist que les zones on es poden desencadenar més riscos per a la població són les de l'àrea Besòs, una part d'Horta i part del districte de Sants-Monjuïc.

La calor intensa i sostinguda en el temps no és una situació nova a la ciutat, que ha patit vuit onades de calor en els últims 34 anys. L’última i més llarga en el temps va ser el 2003 i els efectes sobre la salut dels col·lectius de població més vulnerables (la gent gran o els nens petits) van ser evidents, ha recordat la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

S'han destacat diversos estudis, com el de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que va recollir un 42% més de defuncions en aquells dies de calor més intensa respecte a la mitjana dels quatre anys previs a aquella onada. També ha recordat que estudis que comparen fins a 50 ciutats espanyoles mostren que Barcelona és una de les més afectades per la calor, amb un increment de la mortalitat durant l’estiu del 27% entre el 1990 i el 2004, mentre que l’augment mitjà de les ciutats estudiades és del 14,6%.

Un pla municipal per al clima

El govern municipal, ha explicat Sanz, vol impulsar un nou Pla Clima que incorpori les accions per complir no només amb els compromisos que com a ciutat ha assumit Barcelona -com la reducció de les emissions- sinó també per "anar més enllà". Per tal d'augmentar la consciència ciutadana sobre aquest problema, el pla s'obrirà a la participació ciutadana.

Les emissions contaminants a Barcelona provenen sobretot del transport (un 42% del total), mentre que el consum domèstic genera un 20% del total, el comerç i serveis un 18% i un 10% els residus municipals i un 8% la indústria.

stats