SOCIETAT
Societat 17/02/2012

Les ONG catalanes reclamen que Catalunya disposi de tota la recaptació del 0,7% de l'IRPF

Les entitats socials insten el govern espanyol a complir la sentència del Suprem que reconeix la gestió dels recursos procedents de la casella de finalitats socials de la declaració de la renda. Dimarts es discutirà al Congrés una moció consensuada pels partits catalans

Joan Serra
2 min
Roda de premsa de la Taula del Tercer Sector, aquest divendres / PERE VIRGILI

BarcelonaCatalunya aporta un 25% del total de fons recaptats a l'Estat per la casella de finalitats socials de la declaració de la renda, que permet destinar el 0,7% de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) a programes socials, projectes de cooperació internacional i iniciatives mediambientals. Tanmateix, només torna al territori català un 14% d'aquesta recaptació. La Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, que agrupa unes 4.000 entitats socials catalanes, sol·licita que Catalunya recuperi la totalitat dels fons que aporta per la casella social del 0,7% de l'IRPF. "Els volem íntegrament", ha afirmat aquest divendres Àngels Guiteras, presidenta de la plataforma, en un acte en què han participat representants de les ONG catalanes. En el darrer exercici, Catalunya va aportar 52 milions d'euros, dels quals només en van tornar 29 milions.

La reclamació de les entitats socials va més enllà de la recent resolució del Tribunal Suprem, que atorga a Catalunya –així com a la resta de comunitats autònomes– la potestat en la tramitació, resolució i pagament de les subvencions vinculades als diners que l'estat ingressa pel 0,7% de l'IRPF. Les ONG catalanes consideren, però, que la sentència del Suprem no només suposa "un pas definitiu" per assumir la gestió dels fons destinats a finalitats socials, sinó també per reclamar que tots aquests fons es quedin a Catalunya. "Suposa el reconeixement efectiu de les competències de Catalunya i ens dóna la possibilitat de superar un greuge històric", ha explicat Guiteras.

En l'acte reivindicatiu organitzat per la Taula del Tercer Sector també hi han participat integrants de tots els partits catalans amb representació al Congrés dels Diputats. Dimarts es presentarà una moció al Congrés –tramitada per ERC, però consensuada amb la resta de formacions– que instarà el govern espanyol a acatar la sentència del Suprem d'aquest gener, així com una d'anterior del Tribunal Constitucional.

stats