SALUT
Societat 24/08/2018

Operen amb èxit un nadó de mig quilo de pes

La intervenció s'ha practicat en un nadó nascut a les 28 setmanes al Parc Taulí de Sabadell

Lara Bonilla
2 min
Un moment de la intervenció al Parc Taulí

BarcelonaA l'UCI neonatal de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell hi ha ingressat un nadó de 545 grams que ha superat amb èxit una intervenció quirúrgica per resoldre una obstrucció a l’intestí que li impedia fer deposicions. Tot i que l’equip de cirurgia pediàtrica del Parc Taulí ja havia operat abans nadons prematurs de 28 setmanes i, fins i tot, de menys, és el primer cop que s’opera un nadó de pes tan baix, ja que a les 28 setmanes el pes és, de mitjana, d’entre 1.000 i 1.200 grams.

En aquesta ocasió, s’ha donat el cas que és un prematur extrem i de baix pes. "L’operació en si era relativament senzilla, però molt complexa pel tipus de pacient que és", explica Pepi Rivera, directora del centre d’atenció a la dona i l’infant de l’Hospital Parc Taulí. "La cirurgia en un prematur extrem i de baix pes implica, a part de la dificultat de les mides, la necessitat de sedar el pacient i d’anestesiar-lo, cosa que requereix una especialització molt alta, i calen equips formats per tirar endavant aquestes cirurgies", afegeix la cap de pediatria. En la intervenció, que va tenir lloc aquest dijous, hi van participar equips altament especialitats de cirurgia pediàtrica, anestesiologia pediàtrica, infermeria i neonatologia.

En un control rutinari entre les 12 i les 15 setmanes de gestació, els metges ja van detectar que el nadó tenia un retard de creixement i que no augmentava de pes com era esperable. El retard en el creixement "no és freqüent, però hi ha una proporció important, ja sigui per causa placentària o pel mateix nadó", explica Rivera.

"Procés de dol"

Es va intentar allargar al màxim possible l’embaràs però, en comprovar que el fetus ja no creixia, fa deu dies se li va practicar a la mare una cesària a les 28 setmanes de gestació. Fer front a una notícia així no és fàcil. No és l’embaràs ni el part que la mare segurament havia imaginat, i és un moment vulnerable per a les famílies en què cal el màxim de suport.

En aquest sentit, Rivera explica que la família passa ara per un "procés de dol, ja que a més d’haver d’acceptar el fet d’haver tingut un nadó prematur i de baix pes, ha de fer front a una cirurgia". És per això que Rivera posa l’accent en el fet que la feina de l’equip mèdic i d'infermeria també passa per "tenir cura de la família, acompanyar-la i donar-li suport en aquest procés emocional".

La taxa de prematuritat global s’ha mantingut estable en els últims anys, però la de prematuritat extrema ha crescut. Una de les característiques dels nadons prematurs és el pes més baix. Tot i que el pes baix s’ha mantingut estable, el pes baix extrem, per sota d’1,5 quilos, ha augmentat. El 0,8% dels nadons nascuts el 2026 van pesar menys d’1,5 kg.

stats