SOCIETAT
Societat 19/10/2012

L'organització desmantellada a Barcelona i Vilanova del Camí passava documents robats a Catalunya a Al Qaida a Alemanya

Un dels imputats va ser interceptat a l'Aeroport del Prat amb prop de 100 passaports

Acn
3 min

BarcelonaEl grup organitzat que va ser desmantellat diumenge passat a Barcelona i Vilanova del Camí proporcionava documentació falsa robada a l'àrea de Barcelona a membres d'Al Qaeda situats a Alemanya, segons ha informat el Ministeri de l'Interior en una nota.

En l'operació es van fer sis detencions -cinc han ingressat a presó- i quatre registres domiciliaris on es va intervenir material informàtic, documentació i diversos passaports de diverses nacionalitats. Un dels detinguts va ser interceptat a l'Aeroport del Prat amb prop de 100 passaports quan es disposava a embarcar destinació a Grècia. Un dels membres del grup ja havia estat detingut a Austria per haver mantingut contacte amb terroristes el 2006.

La Guàrdia Civil va batejar aquesta operació com a "Kometa" i assegura que ha aconseguit desmantellar un grup criminal que havia proporcional documents falsos a una cèl·lula d'Al Qaeda assentada a Alemanya. De fet, l'operació es va iniciar arran de la col·laboració amb altres cossos de policia estrangers que investiguen les vinculacions que podia tenir un grup de persones residents a l'Estat amb una cèl·lula d'Al Qaeda situada a Alemanya que podria tenir intenció de dur a terme alguna acció terrorista a aquest país.

En total van participar en l'operatiu una trentena d'agents de la Guàrdia Civil de Barcelona i Madrid sota les ordres de l'Audiència Nacional. L'operació va començar de matinada a Vilanova del Camí. Dels tres registres que es van fer a Barcelona, un es va realitzar al carrer Bartomeu Pi, al barri de la Bordeta, i un altre al carrer Comte de Santa Clara, a la Barceloneta.

Els primers passos de l'operació es van fer a l'abril del 2011, quan van ser detinguts a Alemanya tres components d'una suposada cèl·lula d'Al Qaida. Les investigacions posteriors van permetre confirmar que els integrants d'aquesta cèl·lula havien estat vinculats amb diverses persones a l'Estat que els proporcionaven els documents d'identitat falsificats i robats per facilitar la seva activitat i trasllats per tot Europa.

Documents robats a Barcelona

Segons la Guàrdia Civil, la xarxa que operava a l'Estat es dedicava a l'adquisició de la documentació robada, que eren passaports i DNI, per enviar-la a l'estranger. Normalment compraven els documents a delinqüents que els obtenien en furts i robatoris amb violència a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Els documents eren enviats als seus enllaços a Àsia i diversos països de la UE mitjançant paqueteria postal o un correu humà. En alguna ocasió l'organització rebia peticions concretes per aconseguir passaports de països específics, preferentment de països pròxims a zones de conflicte, i en altres ocasions amb dades morfològiques concretes.

Els diners que obtenien per proporcionar aquests documents el traslladaven a través de correus humans i de remeses de diners mitjançant terceres persones que rebien una petita quantitat de diners en metal·lic a canvi de donar el seu nom com a remitent i receptor. Una part dels diners que rebia l'organització es lliurava a una persona de confiança i la resta es destinava al pagament dels delinqüents que robaven els documents.

Els detinguts són de nacionalitat marroquina, argelina i belga. En el moment de la detenció alguns dels imputats disposaven de diversos documents d'identitat amb les seves fotografies però amb dades diferents i de diverses nacionalitats.

Segons Interior, el cap de la trama, que respon a les inicials S. M. havia estat detingut a Àustria al desembre del 2006 juntament amb diverses persones més entre els que hi havia el terrorista Moustapha Labsi. De fet, segons el Ministeri, la xarxa havia stat activa anteriorment a Àustria i Bèlgica, des d'on es va traslladar a l'Estat.

La Guàrdia Civil ha demanat la col·laboració dels Mossos d'Esquadra per esclarir les denuncies de robatori de documentació. El jutjat número 4 de l'Audiència Nacional ha decretat presó provisional comunicada i incondicional per a cinc dels detinguts.

stats