Societat 19/09/2013

Organitzen un festival poètic i musical per recaptar fons per a Ester Quintana

Artistes com Gerard Quintana, Joan Isaac i Enric Casasses s'uneixen per aportar ingressos a la dona que va perdre un ull el 14-N, que no cobra cap prestació pública

Acn
3 min

BarcelonaL'associació Ojo con tu Ojo, que dóna suport a Ester Quintana, que va perdre un ull durant la vaga general del 14 de novembre de l'any passat, ha organitzat per al proper 25 d'octubre un festival poètic i musical per recaptar fons per a la dona que s'ha erigit com a símbol de la lluita contra les bales de goma. Quintana no cobra cap prestació pública, ja que no pot treballar, i encara no li han donat la prestació per invalidesa i depèn de la pensió del seu pare. Artistes com Gerard Quintana, Joan Isaac i Enric Cassasses li donaran suport.

Quintana era autònoma i tenia un negoci. Arran de la crisi va haver d'acomiadar treballadors i tancar l'establiment. Estava a l'atur, però no cobrava la prestació i ja tenia una proposta en ferm de feina per a finals de novembre de l'any passat. Però la greu lesió a l'ull el dia 14 d'aquell mes va truncar totes les expectatives. Des d'aleshores no només ha passat un calvari físic i psicològic, sinó també econòmic. Està apuntada a les llistes de l'atur, però no cobra cap prestació, ni tampoc la renda mínima d'inserció. Ha demanat una pensió per invalidesa, però com que després de quatre intervencions quirúrgiques encara no ha acabat amb les operacions, el tribunal avaluador no li dóna el certificat i, per tant, tampoc pot cobrar la pensió.

Tot això fa que visqui amb els seus pares, ja grans, i depengui econòmicament de la pensió del seu pare. Per això, l'associació que li dóna suport, Ojo con tu Ojo, ha organitzat un festival a la sala Salamandra de l'Hospitalet de Llobregat per recaptar fons. Les entrades es poden comprar aquell mateix dia al local o de forma anticipada en diverses entitats i establiments col·laboradors.

L'entitat ha lamentat l'actitud dels partits polítics que en persona mostren la seva solidaritat amb Quintana, però després no han fet res, segons l'associació, per canviar la situació econòmica de la lesionada. Per això, Ojo con tu Ojo ha fet una crida als partits perquè demostrin la seva veritable solidaritat aportant diners al compte corrent obert, però alhora no ho facin públic, ja que si no, se'ls retornarà l'import per evitar la politització. També s'ha obert una fila zero per a aquells que vulguin aportar la seva solidaritat però no puguin assistir al concert.

Entre els artistes destacats hi ha Gerard Quintana −excantant de Sopa de Cabra−, Natxo Tarrés & The Wireless, Joan Isaac, Enric Casasses i David Castillo. També actuaran La Kinky Beat, Muyayo Rif, Antonio el Remendao, David Caño, Curtis i Krònia i Quim Moya.

Alguns dels artistes han acudit aquest dijous a la roda de premsa de presentació del festival i han mostrat la seva solidaritat amb la lesionada. Gerard Quintana, per exemple, ha lloat l'actitud d'Ester Quintana, perquè "no vol ser silenciada". Segons ell, donar suport a les víctimes de les pilotes de goma és fer-ho a tots els ciutadans, ja que s'estan defensant les llibertats civils i el dret de manifestació.

Ester Quintana s'ha mostrat "emocionada i agraïda" per l'organització de l'espectacle i ha admès que la solidaritat la "reconforta" i li va bé per a la superació del trauma psicològic patit.

Sobre l'evolució política i judicial del seu cas, ha explicat que el testimoni dimarts passat al Parlament de l'oftalmòloga de l'Hospital Clínic que la va tractar és "molt important" perquè els polítics prenguin consciència dels greus danys que poden causar les pilotes de goma. També ha valorat positivament l'aportació d'Amnistia Internacional, la Comissió de Defensa dels Drets Humans del Col·legi d'Advocats o de la filòsofa Victòria Camps. Tot i així, ha reconegut que l'actitud de l'administració vers ella no ha canviat gens.

Pel que fa a l'àmbit judicial, ha dit que estan a l'espera d'aportar nous vídeos gravats per aficionats, tot i que n'esperaven més.

stats