Societat 05/10/2017

Un 1% dels pacients, els de molt alt risc, copen el 10% dels ingressos a urgències

Aquest col·lectiu consumeix medicaments per valor de 1.324 euros l'any

Ara
2 min
Una infermera durant un servei d’urgències en un hospital de Barcelona.

Un de cada deu ingressos a les unitats d'urgències dels hospitals el copa l'1% de la població, que té una salut més delicada. Segons l'Institut Català de la Salut (ICS), aquest col·lectiu fa, de mitjana, unes 31 visites anuals a urgències, davant de les sis de la resta de la població, i també va més sovint als centres d'atenció primària. La despesa en farmàcia també és més alta entre aquest 1% de la població, que consumeix medicaments per valor de 1.324 euros anuals, xifra que representa un consum cent vegades superior al del grup dels que en fan servir menys, el dels pacients amb un risc clínic menor, que visiten els CAP menys de tres vegades l'any i gasten 13 euros en medicaments durant el mateix període.

Només l'any passat els pacients més vulnerables van ingressar d'urgència a l'hospital en més de 40 ocasions de mitjana, mentre que la població de menys risc ho va fer menys de dos cops en tot l'any. Pel que fa a les visites als CAP, els individus amb una salut més fràgil van anar-hi fins a 12 vegades més que els de risc inferior.

L'ICS duu a terme la divisió de la població segons el seu risc clínic en base a un sistema propi de classificació anomenat grups de morbiditat ajustada (GMA) que s'adapta millor a les necessitats del sistema sanitari català que els sistemes predominants. El GMA, a més, permet assignar un valor únic de complexitat a cada individu, impossible amb els altres sistemes, i permet dividir millor la població segons les seves necessitats assistencials. D'aquesta divisió, en sorgeixen 5 grups en què s'engloben les 5.599.073 de persones assignades a l'atenció primària de l'ICS. La meitat estan classificades en el grup de risc clínic molt baix; el 30%, en risc baix; el 15%, en risc moderat; el 4%, en risc alt, i l'1%, en risc molt alt.

Com és evident, a mesura que augmenta l'edat, la proporció de persones amb un estat de salut més fràgil també és més alta. Així, el 97% dels pacients que es troben al grup amb un risc superior tenen més de 60 anys, i el 56%, més de 80. Els majors de 60 anys representen el 24% de la població assignada, i els més grans de 80, el 6%.

Alhora, un dels factors que també es té en compte per classificar la població en GMA és la cronicitat. Així, molts pacients considerats de risc clínic més alt pateixen diverses malalties cròniques, molt sovint en un estat avançat i amb necessitat de rebre algun tipus d'intervenció pal·liativa i de suport. Per aquest motiu, la cronicitat és una de les tasques prioritàries del departament de Salut, tal com es va recollir en el Pla d'Acció 2016-2017.

stats