Societat 05/10/2021

La Palma es resigna a una erupció que va per llarg

El volcà ha expulsat 45 milions de metres cúbics de lava, que han destruït 420 hectàrees

ARA
2 min
Vista de l'erupció del volcà de La Palma des del municipi de El Paso.

BarcelonaLa Palma es prepara a marxes forçades per viure amb l'erupció durant "força dies". Totes les dades de moviments sísmics, emissions de gasos a l'atmosfera i activitat volcànica apunten que el Cumbre Vieja està en una "fase madura", així que el final de l'erupció no està a prop. Així ho han avisat els responsables del Pla d'Emergència Volcànica de les Canàries (Pevolca). Disset dies després que esclatés el volcà, la lava ja ha afectat 1.154 construccions, la majoria de les quals són habitatges que han quedat destrossats per la lava (605), tot i que també hi ha edificacions agrícoles, industrials o d'ús públic. 

Els habitants de l'illa creuen els dits i esperen que la lava segueixi baixant cap al mar per sobre del camí ja obert i que així no destrueixi noves zones. Però mantenen la vigilància davant la possibilitat que la colada creixi o prengui noves rutes. Fins ara el volcà ha expulsat 45 milions de metres cúbics de lava, que han destruït 420 hectàrees de terreny, unes 6 més que ahir, cosa que indica que de moment els rius de lava no s'han desdoblat. El delta que s'ha format al mar ocupa 36 hectàrees més i ha avançat 540 metres des de la línia de la costa. El volcà també ha deixat anar ja 250.000 tones de diòxid de sofre.

Els científics han detectat l'obertura d'una zona de fissures a uns cent metres del con principal, però encara no té caràcter eruptiu. De fet, la terra a La Palma no deixa de tremolar i s'ha registrat una activitat sísmica creixent, tant pel que fa al nombre de terratrèmols com a la seva magnitud. L'Institut Geogràfic Nacional ha detectat 75 sismes en les últimes 24 hores, 17 dels quals han estat percebuts per la població malgrat que l'epicentre està entre 25 i 40 quilòmetres de profunditat.

Tot i això, el director tècnic de Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat: "La Palma és una illa segura", ha dit, i ha recordat que l'erupció del volcà només afecta com a màxim un 8% de la superfície de l'illa. "El problema el tenim a la Vall d'Aridane, però a la resta de l'illa s'hi pot estar perfectament, i això s'ha d'explicar", ha assegurat Morcuende.

Després de la reunió diària del comitè científic que avalua el procés eruptiu, la directora a les Canàries de l'Institut Geogràfic Nacional, María José Blanco, ha indicat que la predicció meteorològica apunta que dimecres a la tarda els vents giraran la columna de cendra i gasos cap al nord-est de l'illa, cosa que podria afectar l'operativitat de l'aeroport de La Palma.

Encara hi ha 6.000 persones evacuades, mentre que mig miler treballen en l'operatiu d'emergència. Davant la gran afectació, el govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un segon pla d'ajudes urgents per reconstruir la Palma per un import de 214 milions d'euros, que s'afegeixen als 10,5 milions de la setmana passada per l'adquisició d'habitatge i productes de primera necessitat.

stats